Foto: LETA

Samazināt deputātu skaitu uz pusi Liepājas gadījumā nebūtu prāta darbs, taču Rīgas domē, kur deputātu ir gandrīz tik, cik parlamentā, tas "varētu būt revidējams lielums", komentējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) ieceri samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, "Rietumu Radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

Kā uzskata Sesks, nebūtu pareizi visas pašvaldības mērīt ar vienu mērauklu un pirms lēmuma pieņemšanas jāizvērtē ļoti dažādās Latvijas pašvaldības, jo situācija Rīgā, kur dzīvo miljons iedzīvotāju, un mazā novadā ar pāris tūkstošiem iedzīvotāju kardināli atšķiras.

"Deputātu skaitu varētu nedaudz mainīt, bet, samazinot uz pusi, vairs nebūtu nozīmes tai pašvaldību likuma sadaļai, kas nosaka, ka deputāti veido komitejas, kas izfiltrē komisijās pieņemtos lēmumus. Liepājas gadījumā samazināt deputātu skaitu uz pusi nebūtu prāta darbs. Rīgā, kur ir 60 deputāti, gandrīz kā parlamentā, tas varētu būt revidējams lielums," uzskata Sesks.

Kā atzina Liepājas mērs, pašlaik ministra izteikumi par deputātu skaita samazinājumu ir tikai "virsraksts, kuram apakšā nav satura". "Ja būtu rūpīgi izanalizēti ieguvumi un zaudējumi, tad varētu diskutēt lietišķāk," piebilda Sesks.

Viņš atkāroja jau iepriekš pausto, ka Latvijā būtu jāturpina reģionālā reforma, samazinot pašvaldību skaitu. Latvijā, kā uzskata Sesks, ir pārāk daudz skaitliski mazu pašvaldību, ar maziem finanšu resursiem, kas savā teritorijā nevar nodrošināt pat elementāras lietas un piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus attīstības projektu realizācijai.

Kā uzskata Sesks, samazinot pašvaldību skaitu, līdzekļu ekonomija būtu lielāka, nekā samazinot deputātu skaitu.

Jau ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Sprūdžs sācis strādāt pie jautājuma par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, iepriekš informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa.

Kā norādīja Auniņa, ierosme par to, ka mazāks deputātu skaits nodrošinātu konstruktīvāku un efektīvāku pašvaldību domju/padomju darbu, sākotnēji nācis no pašiem pašvaldību pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!