Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dimitrijs Boiko ceturtdien dosies uz Skrundu, kur pašlaik uzturas aptuveni 50 ziemeļu gulbji (Cygnus cygnus), lai iezīmētu putnus ar īpašiem kakla gredzeniem, informē muzejs.

Vasaras gulbju gredzenošanas ekspedīcijas Boiko organizē jau no 2003.gada. Tieši šajā laikā gubji maina spalvas un apmēram mēnesi zaudē lidspēju, tāpec tiem vieglāk piekļūt.

Skrundas zivju dīķos no 2003. līdz 2009.gadam ir apgredzenoti 85 pieauguši putni, savukārt Latvijā kopumā – ap 630 ziemeļu gulbji. Skrundas zivju dīķos gredzenotie putni vēlāk novēroti Igaunijā, Somijā, Dānijā, Vācijā, Polijā, Lietuvā, kā arī daļa kā ligzdotāji redzēti Saldus, Kuldīgas, Liepājas un Limbažu rajonā.

Savukārt Skrundas dīķos manīti ziemeļu gulbji, kuri tikuši apgredzenoti Polijā, Vācijā un Lietuvā. Tas liecina par Skrundas dīķiem kā svarīgu ligzdošanas un uzturēšanās vietu ne vien Latvijas, bet arī citu valstu ziemeļu gulbjiem.

Putnu gredzenošanas mērķis ir izzināt to migrācijas ceļus, ziemošanas vietas un putnu uzticību savai šķilšanās, spalvumaiņas vai ligzdošanas vietai. Šo ķersanu atbalsta zivsaimniecība Sia "Skrunda".

Nākamā gulbju gredzenošanas ekspedīcija Kurzemē notiks no 25. līdz 30. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!