Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai (VOAVA) nenoslēdzot līgumu par stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, Viļānu slimnīcā nāksies slēgt Terapijas nodaļu, no darba plānots atbrīvot 12 medicīnas darbiniekus, informē Rēzeknes rajona pašvaldības SIA "Viļānu slimnīca" rīkotājdirektors Juris Galerijs Vidiņš.
"Tā ir traģēdija. Ja valdība domā uz mazo slimnīcu slēgšanas rēķina ietaupīt, neuzlabojot sociālā dienesta infrastruktūru attiecīgajā teritorijā, tas ir absurdi. Mums gultas diena ir 14,49 latu vērtībā, turpretī Rēzeknes slimnīcai - 37 lati. Mums pacientu iemaksa ir 1,50 lati, Rēzeknes slimnīcā - pieci lati. Pērn Viļānu slimnīcā ārstējās 730 pacienti, tātad apmēram tikpat būtu jānāk klāt Rēzeknes slimnīcas pacientu skaitam gadā. Var parēķināt, kāda te sanāks ietaupīšana," sacīja Vidiņš.

SIA "Viļānu slimnīca" rīkotājdirektors uzsvēra, ka slimnīca, lai arī maza, tomēr tās pakalpojumi ir Eiropas līmenī.

"Cilvēki ar insultu pēc pirmās palīdzības saņemšanas Rēzeknes slimnīcā turpināja ārstēšanos Viļānu slimnīcā. Daudziem no viņiem atjaunojās darba spējas. Slimnīcā ir mūsdienu prasībām atbilstošas iekārtas, veicam dažādus izmeklējumus, mums ir jauns elektrokardiogrāfs. Protams, slimnīca turpinās sniegt ambulatoros pakalpojumus, darbu turpinās arī atlikusī vienīgā nodaļa - Sociālā aprūpe," sacīja Vidiņš.

Mediķis neslēpa savu sašutumu par to, ka vecie, vientuļie cilvēki Viļānu pagastā praktiski ir nolemti iznīcībai, - to pauž arī kāds plakāts, kuru rokās šodien Doma laukumā protesta akcijas laikā turēs daļa Viļānu slimnīcas medicīniskā personāla.

"Uz plakāta ir attēlota Viļānu slimnīca ar krustu tai pāri. Pa vienu pusi slimnīcā ienāk pacienti, pa otru - viņi ragavās tiek aizvesti uz mežu," plakātā attēloto atklāja Vidiņš.

SIA "Viļānu slimnīca" rīkotājdirektors norādīja, ka daudzi pensionāri pašlaik ir tik bezpalīdzīgā stāvoklī, ka nespēs paši aizbraukt uz slimnīcu, jo vai nu nekursē autobusi, vai biļetes ir par dārgu, tad atliks "vien kā nolikt karoti".

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa VOAVA ar 13 lauku slimnīcām neslēgs līgumus par stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Kā norāda VOAVA Sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Toms Noviks, pēc šī datuma slimnīcas turpinās sniegt ambulatoros un primārās veselības aprūpes pakalpojumus vai palīdzību kā dienas stacionāri. Daļa šo slimnīcu, kuras ir pieteikušās konkursā, sniegs arī medicīnisko aprūpi mājās.

Līgumi no 1.aprīļa netiks slēgti ar SIA "Aknīstes veselības un sociālās aprūpes centrs", Auces pašvaldības SIA "Auces slimnīca", pašvaldības SIA "Ādažu slimnīca", Dagdas pilsētas pašvaldības iestādi "Dagdas slimnīca", Ērgļu pašvaldības SIA "Ērgļu slimnīca", SIA "Olaines veselības centrs", pašvaldības SIA "Saulkrastu slimnīca", pašvaldības SIA "Slokas slimnīca", SIA "Kārsavas slimnīca", Varakļānu pilsētas pašvaldības SIA "Varakļānu slimnīca", SIA "Viesītes veselības un sociālās aprūpes centrs", Viļakas pilsētas pašvaldības aģentūru "Viļakas slimnīca", kā arī Rēzeknes rajona pašvaldības SIA "Viļānu slimnīca".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!