Foto: DELFI

Pielāgojot saimniekošanu budžetam, valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību (VSIA) "Slimnīca "Ģintermuiža"" sākusi atlaišanas procedūru ap 50 darbiniekiem, pusei no tiem piedāvājot pusslodzes darbu, savukārt ministrija izvērtē informāciju par slimnieku stāvokli.

Psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ģintermuiža" valdes priekšsēdētājs Uldis Čāčus informēja, ka, lai novērstu finansējuma trūkumu un lai īstenotu Veselības ministrijas (VM) ieteikto saimniekošanas uzlabošanu, šajās dienās daudzi darbinieki tiek brīdināti par darba attiecību pārtraukšanu nākamā gada sākumā.

Atbilstoši iepriekš ziņotajam, "Ģintermuiža" janvārī atlaidīs ap 50 darbinieku, taču ap 25 - aptuveni pusei atlaižamo - tiek piedāvāts pusslodzes darbs. Tam piekrīt tādi darbinieki, kas paralēli "Ģintermuižai" strādāja citos darbos, bet aptuveni tikpat cilvēku paliks bez darba, skaidroja slimnīcas vadītājs.

Tāpat VM tika sniegta papildu informācija par tādiem psihoneiroloģiskās slimnīcas ilgstošiem pacientiem, kuru pārcelšana uz sociālās aprūpes institūcijām būtu bīstama vai nelikumīga, un ministrijā atkārtoti izvērtē pārceļamo pacientu apjomus, kas saistīts ar atbilstošu finansējumu tiem pacientiem, kam jāpaliek stacionārā.

"Ja tā var teikt, mēs parādījām ministrijas pārstāvjiem, par kādiem pacientiem ir runa, un VM patlaban izvērtē situāciju un iespējamos risinājumus. Savukārt mēs gaidām atbildi no ministrijas," skaidroja Čāčus, piebilstot, ka slimnīcas situāciju plāno izvērtēt arī Saeimā.

Viņš atgādināja, ka uz sociālās aprūpes institūcijām nedrīkst pārcelt vairāku grupu pacientus, starp kuriem ir pacienti, kuri slimnīcā ievietoti pēc tiesas lēmuma un kuri ārstējas saistoši tiesas lēmuma noteiktam termiņam, arī pacienti, kuri slimnīcā ir pierakstīti un kuriem ir kontrindikācijas ievietošanai sociālās aprūpes institūcijās, un tādi ārstējas ilgāk par gadu, kā arī pacienti, kuri nav pierakstīti slimnīcā un kuriem ir kontrindikācijas ievietošanai sociālās aprūpes institūcijās, kuri arī ārstējas ilgāk par gadu.

Kā ziņots, 27.novembrī VM notika VSIA "Slimnīca "Ģintermuiža"" dalībnieku sapulce, kuras laikā tika apstiprināta slimnīcas attīstības stratēģija, kas paredz līdz 2014.gadam sasniegt bezdeficīta budžetu, informēja VM preses sekretārs Oskars Šneiders.

Pēc psihoneiroloģiskās slimnīcas vadītāja Čāčus teiktā, lai nodrošinātu slimnīcas darbu, trūkst ap 300 000 latu, bet ap 400 000 latu esot jāmaksā rekonstrukcijas kredītsaistībās.

Sapulces dalībnieki apstiprinājuši slimnīcas attīstības stratēģiju 2012.-2018.gadam un uz tā pamata izstrādāto biznesa plānu 2012.-2015.gadam, kas paredz līdz 2013.gada 31.decembrim novērst šo līdzekļu iztrūkumu.

Sapulces laikā kapitāla daļu turētāja pārstāvis VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš esot norādījis, ka, īstenojot valdības uzdevumu, slimnīcas valdei ir jāsasniedz minētajos dokumentos izvirzītie darbības un attīstības mērķi. Tie paredz arī sabalansētas naudas plūsmas un pozitīvu rentabilitātes rādītāju sasniegšanu.

Tāpat sapulcē tika pieņemts lēmums par slimnīcas valdes locekļu skaita samazināšanu no diviem uz vienu. Kā pastāstīja Šneiders, no 1.decembra darbu kā valdes priekšsēdētājs turpinās līdzšinējais slimnīcas vadītājs Čāčus, bet valdes locekle Aisma Bredovska no valdes locekļa amata pienākumiem atbrīvota pēc pašas iniciatīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!