Foto: AFP/Scanpix
Slovēnijas premjerministrs Miro Cerars Eiropas Komisijas (EK) komisāra amatam noraidītās kandidātes Alenkas Bratušekas vietā uz augsto amatu nominējis politiski praktiski nepieredzējušo Violetu Bulcu, piektdien, 10.oktobrī, vēsta "European Voice".

Jau vēstīts, ka Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no atbilstīgajām komitejām novērtēja bijušās Slovēnijas premjeres Bratušekas zināšanas enerģētikas jomā kā vājas, tādējādi lūdzot Slovēniju izvirzīt jaunu kandidātu.

Pašreizējais premjers Cerars EP deputātu lēmumu neatbalstīt Bratušekas kandidēšanu uz prestižo EK viceprezidenta amatu par Enerģijas savienību uztvēra ar nožēlu, tomēr spējot divu dienu laikā kā jauno kandidātu piedāvāt Bulcu.

Bulcai ir nepilnu mēnesi ilga politiskā pieredze, - viņa tikai divas nedēļas līdz šim pildījusi attīstības, stratēģisko projektu un kohēzijas ministra amata pienākumus. Pirms savas politiskās karjeras Bulca darbojas ar ilgtspējīgas attīstības un ekoloģijas biznesa projektiem.

Valdības balsojumā Bulca gan atbalstu neguva – septiņi ministri balsoja "pret", seši atbalstīja, bet divi nolēma balsojumā atturēties. Pēc balsojuma premjers Cerars paziņoja, ka Bulca ir apstiprināta, ja ņem vērā, ka "divu ministru balsojums atturoties, vērtējams kā atbalsta izrādīšana".

Ar līdzīgu metodi iepriekš no Slovēnijas pati sevi izvirzīja arī bijusī premjere Bratušeka, tolaik Cerars šādu metodi dēvēja par nelikumīgu.

Tālāk jauno Slovēnijas kandidāti sagaida individuāla intervija ar EK prezidentu Žanu Klodu Junkeru, noklausīšanās atbilstošajās EP komitējās, kā arī 22.oktobrī Strasbūrā sagaidāms Eiroparlamenta balsojums par visu komisijas sastāvu kopumā.

Jau ziņots, ka 8.oktobrī EP komiteju atbalstu ieguva Latvijas kandidāts – ekspremjers Valdis Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!