Saņemot finansējumu no Valsts kultūrkapitāla fonda (KKF), Limbažu rajona Bīriņu pils apsaimniekotāji šovasar plānojuši sākt pils vēsturisko vārtu nostiprināšanu.
Pils saimnieks Jānis Vimba pastāstīja, ka vēsturiskie vārti atrodas pie pašas pils ieejas un ar katru gadu tie arvien vairāk sveras un gāžas, jo to pamati zemē neesot īpaši dziļi.

Turklāt, ja vārtus nesāks nostiprināt tuvākajā laikā, tad pat nevajadzēšot gadu desmitus, kad vārti izgāzīsies pavisam - pietikšot pat ar dažiem gadiem, kad tas jau būs noticis, prognozēja pils saimnieks.

Pils vārtus sāks nostiprināt jau šovasar, un paredzēts, ka šogad to arī pabeigs pilnībā, jo "darbs nav tik garš - tas vienkārši ir jādara," noteica Vimba.

KKF pils vārtu atjaunošanai piešķīris 1000 latu, kas ir tikai daļa no nepieciešamās summas, tāpēc pārējie līdzekļi jārod pils apsaimniekotājiem.

Bīriņu pils celta no 1857. līdz 1860.gadam, un tajā ir 19.gadsimta beigu interjera apdares elementi. Ūdens tornis būvēts ap 1870.gadu, bet 18.gadsimta beigās celti zirgu staļļi un kalpu dzīvojamās mājas, muižkunga dzīvojamā māja, itāļu regulārais parks, ūdens dzirnavas, Bīriņu muižas kapenes.

Pašlaik Bīriņu pils ir sabiedrībā iecienīts atpūtas komplekss ar viesnīcu, viesību un kāzu rīkošanas iespējām. Pilī iespējama teritorijas apskate gida pavadībā, ekskursija muzejā, kā arī aktīvā atpūta- vizināšanas ar laivām, izjādes ar zirgiem un braucieni ratos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!