Foto: PantherMedia/Scanpix
Tādu rudzu maizi kā pie mums nevar nobaudīt nekur citur. Mūsu rupjmaize ir sātīga, garšīga un arī veselīga.
Uztura piramīdas pamatu veido graudaugi, tas nozīmē, ka katru dienu jāēd putras, maize un citi graudu izstrādājumi. Svarīgi atcerēties, ka daudz veselīgāki ir tie, kas gatavoti no pilngraudu miltiem, kā arī rudzu milti ir vērtīgāki par kviešu. Protams, sportistiem, fiziska darba darītājiem vai bērniem baltmaize vai makaroni par sliktu nenāks, dos vajadzīgo enerģiju, bet lielākajai daļai cilvēku, kam rūp sava veselība, labāk izvēlēties pilngraudu produktus.

Gaudu produkti mūs apgādā ne tikai ar enerģiju, bet arī ar šķiedrvielām. Tās bagātīgi satur arī augļi, dārzeņi un sēnes. Šķiedrvielas palīdz uzturēt normālu gremošanas sistēmas darbību, regulē vēdera izeju, pazemina holesterīna līmeni asinīs, atslogo aknas, bet to trūkums var izraisīt hemoroīdu, žultsakmeņu un resnās zarnas audzēju veidošanos. Rupjmaize satur vairāk šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu nekā baltmaize.

Ja salīdzina rudzu un kviešu uzturvērtību, tad uzvarētāji ir rudzi, turklāt to milti tiek mazāk apstrādāti, tādēļ satur vairāk vērtīgu vielu. Rudzos ir antioksidanti, kas palīdz cīņā pret dažādām slimībām. To lietošana samazina sirds slimību risku, stabilizē cukura līmeni asinīs.

Diemžēl arī rupjmaizei ir sava ēnas puse. Ja kukulītim ir cieta, melna garoza, to vajadzētu nogriezt, jo cukurs un iesals sadegot veido kaitīgas vielas, kas uzkrājas organismā un ir kancerogēnas. Jo vairāk maizīte apcepta, jo sliktāk.

Daudzi atkal sāk mājās cept maizi, izmantojot gan speciālās elektriskās maizes krāsniņas, gan parastās cepeškrāsnis. Šādu maizīti ieteicams cept no rudzu un kviešu miltu sajaukuma un pēc izvēles pievienot dažādas sēklas, graudus vai klijas. Lai rūpētos par veselību, ieteicams ikdienā ēst rudzu maizi, kā arī rudzu miltus, klijas un sēklas pievienot pankūkām, cepumiem un citiem miltu izstrādājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!