Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) apturējis Ozolnieku novada teritorijas plānojuma darbību, jo pašvaldība nav nodrošinājusi pienācīgu sabiedrisko apspriešanu, kā arī norādījusi neprecīzus plāna izstrādes mērķus, portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM).

Izvērtējot Ozolnieku novada teritorijas plānojumu, VARAM secināja, ka novada dome nav sniegusi precīzu informāciju Vides pārraudzības valsts birojam (VPVB) par teritorijas plānojuma izstrādes uzsākšanu un tā mērķiem. Konstatēts, ka 2010.gada 9.martā apstiprinātajā darba uzdevumā teritorijas plānojuma izstrādes mērķis un uzdevumi atšķiras no VPVB lēmumā norādītās informācijas.

Pašvaldība informēja, ka teritorijas plānojuma izstrādes mērķis ir upju aizsargjoslu un applūstošo teritoriju noteikšana, kā arī nepieciešamība grozīt citu objektu ekspluatācijas un drošības aizsargjoslās. Savukārt, Ozolnieku novada teritorijas plānojumā ir būtiski pieaudzis to teritoriju skaits, kur iespējams būvēt objektus, kuriem būtu nepieciešams veikt ietekmes uz vidi novērtējumu.

Satversmes tiesa 2008.gadā spriedumā norādīja, ka stratēģiskā novērtējuma un kompetentās iestādes atzinuma trūkums par plānošanas dokumenta var radīt būtisku procesuālu pārkāpumu. VARAM secināja, ka pašvaldības bezdarbības dēļ, VPVB atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav varējis pieņemt lēmumu par stratēģiskās ietekmes uz vidi procedūras piemērošanu vai nepiemērošanu Ozolnieku novada teritorijas plānojumam.

No Satversmes tiesas spriestā izriet, ka ar sabiedrisko apspriešanu tiek nodrošināta plānojuma leģitimitāte un plānošanas procesa atklātība, sekmējot sabiedrības informētību vides jautājumos. VARAM konstatēja, ka pašvaldība pieļāvusi būtiskus pārkāpumus sabiedriskās apspriešanas procesā, pienācīgi neinformējot iedzīvotājus par teritorijas plānojuma sabiedrisko apspriešanu. Informācija par sabiedriskās apspriešanas uzsākšanu 2011.gada 27.jūnijā tika publicēta pēc sabiedriskās apspriešanas uzsākšanas – jūlijā.

Līdz ar to novada dome nav rūpīgi izvērtējusi sabiedrības viedokli. Tāpat konstatēts, ka pašvaldība nav sniegusi savus argumentus, pieņemot lēmumus par atsevišķu teritoriju izmantošanas izmaiņām, norāda ministrija.

Līdz ar ministra Sprūdža rīkojumu par Ozolnieku novada teritorijas plānojuma apturēšanu novada teritorijā tiks piemēroti Ozolnieku novada 2009.gada 10.novembra saistošie noteikumi par teritorijas plānojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!