Foto: F64
Rojas novada sadalīšanas process ir jau aizgājis pārāk tālu un vairs nav apturams, savukārt Alojas novadā deputātiem būtu jāsēžas pie sarunu galda, jo tur problēmas vairāk saistītas tieši ar vēlēto amatpersonu savstarpējo attiecību kārtošanu, intervijā Latvijas Radio otrdien pauda reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS).

"Manuprāt, šeit [Rojas novadā] vienīgais ceļš ir šīs abas pašvaldības [Roju un Mērsragu] izšķirt," sacīja ministre, norādot, ka tieši tāds ir arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) virzītais priekšlikums, ko otrdien izskatīs valdība.

Staķe prognozēja, ka gadījumā, ja valdība un parlaments atbalstīs Rojas novada sadalīšanu, vēlēšanas jaunizveidotajās pašvaldībās varētu notikt rudenī vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām. Viņa arī atzina, ka ir nepieciešamas izmaiņas likumdošanā, jo Rojas un Mērsraga atdalīšanās ir pirmais novadu sadalīšanas precedents.

Savukārt Staiceles atdalīšanos no Alojas novada iespējams novērst, uzskata Staķe. "Man radās pārliecība, ka šeit tas cēlonis ir deputātu attiecībās," savus iespaidus pēc vizītes novadā klāstīja ministre. Viņa uzskata, ka "deputātiem vajadzētu sanākt kopā un izrunāt tās attiecības, kas viņiem ir izveidojušās", citādi "robežu sadalīšana varētu iznākt kā deputātu savstarpējo attiecību kārtošana".

Viņa arī neuzskata, ka iespējams "lavīnveida" pašvaldību sadalīšanās process. Staķe norādīja, ka "pirmajā vietā ir pakalpojumu sniegšana vietējiem iedzīvotājiem", un, ja cilvēki būs apmierināti ar pašvaldības darbu, domas par atdalīšanos neradīsies.

Jau vēstīts, ka Rojas novada dome ir akceptējusi Mērsraga atdalīšanos no Rojas novada, ņemot vērā mērsradznieku neapmierinātību ar novadu reformu un vietējā tautas nobalsošanā izteikto vēlmi atdalīties. Likumprojekts par to nodots izskatīšanai Saeimas komisijām un valdībā.

Savukārt Alojas novadā par vēlmi turpmāk saimniekot patstāvīgi paziņojusi Staicele. Šajā pašvaldībā pašlaik notiek jautājuma sabiedriskā apspriešana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!