Stāmerienas pagasta vecajiem vientuļajiem cilvēkiem tagad būs iespējams mitināties veco ļaužu mītnē “Saulstari”, ko svinīgi atklāja ceturtdien, 28.oktobrī.
Pirmā iemītniece no pašreizējās dzīvesvietas uz “Saulstariem” pārcelsies jau pirmdien. Tā būs ilggadējā Stāmerienas pamatskolas saimniece Zenta Liepiņa. Pagasta padomes sēdē pieņemts lēmums arī par kalnenietes astoņdesmitgadīgās Ilgas Bormanes pārvietošanu uz jauno mītni. Interese par iespējām dzīvot veco ļaužu mītnē ir liela, tāpēc pagasta deputāti drīzumā izskatīs vēl četrus iesniegumus.

Mītnē, kas atrodas kādreizējās pirmsskolas izglītības iestādes ēkā, blakām Stāmerienas pagasta pašvaldībai, ierīkotas sešas gaišas un siltas istabas, kopēja virtuve, kas aprīkota ar nepieciešamo, tualetes, dušas telpa un vannasistaba, kur vieta arī automātiskajai veļas mazgājamai mašīnai. Lai gan iemītniekam atļauts ņemt līdz piederošās lietas, arī mēbeles, tomēr katrā istabā rasta vieta ērtam atpūtas krēslam, sekcijai, galdam vai skapītim. Par koplietošanas telpu uzturēšanu mītnē rūpēsies Aija Birzniece, kas savulaik strādājusi par auklīti bērnudārzā. Nepieciešamības gadījumā viņa palīdzēs vecajiem cilvēkiem.

Pagasta sociālā darbiniece Rūta Borodkina stāsta, ka vienā istabā paredzēts izmitināt vienu personu. Ja būs iemītnieki, kas vēlēsies dzīvot kopā, vienā istabā radīs vietu diviem cilvēkiem. Uzturoties mītnē, būs jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, bet maksa nebūs visiem vienāda. Izvērtēs cilvēka ienākumus, izdevumus pārtikai, zālēm un citam. Tas nozīmē, ka daļu ar mītni saistīto izdevumu dotēs pagasta pašvaldība.

Kopumā objekta izveidei izlietoti apmēram 8000 latu. Mītnē izvietota plāksne, kurā lasāmi to organizāciju un cilvēku vārdi, kas palīdzējuši finansiāli. Tas ir arī Fricis Flūgs, ar viņa starpniecību no Lauvu kluba Vācijā saņemts vislielākais finansējums. Uzreiz pēc mītnes svinīgās atklāšanas pasākuma viņš devās uz Zīgeni. Gulbenē viņš atgriezīsies pirms Ziemassvētkiem, līdzi vedot pašaizliedzīgo vācu draugu sarūpētās veltes arī “Saulstariem”. Materiālā palīdzība saņemta arī no ASV Mičiganas štata evaņģēliski luteriskās latviešu draudzes, Hansabankas un firmas “Anif”. Piesaistīti līdzekļi gan no valsts, gan pašvaldības budžeta. Objekta ierīkošanā piesaistīti algotā sabiedriskā darba veicēji.

Mītnes atklāšanā piedalījās pašvaldību vadītāji, Latvijas Sarkanā Krusta Gulbenes komiteja, Gulbenes pilsētas sociālās aprūpes nodaļas un rajona sociālās palīdzības nodaļas pārstāvji, Stāmerienas pagasta pašvaldības darbinieki un viesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!