Foto: Publicitātes foto

Svētdien no Helsinkiem visa "The Tall Ships Races 2013" (TSR) flote startēja CiC posmā Helsinki - Rīga. No Helsinkiem startējušas divas jahtas zem Latvijas karoga – "Spaniel" un "Galaxy" - kā arī 42 jaunieši - kadeti - uz četriem dažādiem buriniekiem, vēsta organizētāji.

Latvijas Burāšanas mācību asociācija (LBMA) noorganizēja 59 jauniešiem no Latvijas iespēju doties ar kādu no buriniekiem neaizmirstamā jūras piedzīvojumā. Lielākā daļa - 42 jaunieši – svētdien ar buriniekiem "Mir" (Krievija), "Alexander von Humbolt" (Vācija), "Aglaia" (Austrija) un "Tenacious" (Lielbritānija) devušies tieši kruīza pārbraucienā. Lielāko grupu kadetu ir uzņēmis viens no flotes lielākajiem Krievijas buriniekiem "Mir", kurš pamatoti tiek uzskatīts par ātrāko burinieku pasaulē. 21 jaunietis no dažādām Latvijas vietām ar "Mir" ir ceļā uz Ventspili. Otru lielāko kadetu grupu - kopskaitā 16 jaunieši - uzņēmis uz sava borta majestātiskais "Alexander von Humbolt" 2 (Vācija). Arī "Alex", kā draudzīgi šis burinieks tiek saukts flotes vidū, ir uzņēmis kursu uz Ventspili, kur ar savu klātbūtni izdaiļos Ventspils pilsētas svētkus 23.jūlijā.

Trīs jaunieši ir startējuši uz viena no mazākajiem B klases buriniekiem "Aglaia", kas ir vienīgais burinieks ar Austrijas karogu. "Aglaia" ir 1997.gadā uzbūvēts divmastu burinieks, kas būvēt Zviedrijā, kā 19. gadsimta glābšanas kuģu kopija. 3 jaunieši no 11 cilvēku lielās komandas ir ceļā uz Roju.

Ceturtais burinieks, kas uzņēmis vienu kadetu no Latvijas - Lielbritānijas burinieks "Tenacious". Šis ir unikāls burinieks - viens no diviem pasaulē esošajiem buriniekiem, kas ir piemērots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Uz "Tenacious" pilnvērtīgi burāt var cilvēki ratiņkrēslos, kustību traucējumiem utt. Šie cilvēki ir nevis vienkārši pasažieri, bet ir pilnvērtīgi komandas locekļi, kas paredz pilnvērtīgu līdzdarbošanos vienā no trim maiņām - stūrējot kuģi, kāpjot mastos, lai darbotos ar burām utt. Uz "Tenatious" uz Rīgu burā meitene ar bērnu cerebrālo trieku un LBMA ir pārliecināts, ka šāds piedzīvojums meitenei būs viens no lielākajiem un neaizmirstamākajiem piedzīvojumiem mūžā!

Visi šie kadeti ir saņēmuši dažādā apjomā finansiālu atbalstu, lai piepildītu savu sapni uz burinieka. Kadetus finansiāli ir atbalstījuši gan individuāli mecenāti - kā, piemēram, Māris Gailis un Andris Kļaviņš - vairāki Latvijas uzņēmumi un Zemnieku saimniecības, Rīgas Hanza "Rotary klubs", Rīdzenes "Rotary klubs", "Sail Training International" un daudzas privātpersonas.

Latvijas Burāšnas mācību asociācija izsaka visdziļāko pateicību visiem atbalstītājiem, kas snieguši finansiālu atbalstu Kadetu programmas realizācijai. 59 Latvijas jaunieši godam pārstāvēs Latviju un mēs ceram, ka kādam no viņiem burāšanas sapņa piepildīšana atvērs jaunas durvis turpmākai dzīvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!