Foto: Publicitātes foto

Starptautiskajā burukuģu un jahtu regatē "The Tall Ships Races 2013" piedalīsies arī viens no eksotiskākajiem kuģiem, Omānas Sultanāta kara flotes mācību kuģis "Shabab Oman", vēsta organizatori.

Tas ir vienīgais burinieks, kurš piecas reizes izcīnījis regates galveno balvu "International Friendship Trophy".

Omānas Karalisko Jūras spēku apmācību kuģis "Shabab Oman" ir viens no sava laika lielākajiem kuģiem pasaulē, turklāt tas joprojām ir derīgs kuģošanai un tiek izmantots aktīvajā dienestā. Tas tiek uzskatīts par nozīmīgu Omānas sūtni, kas apmācību ietvaros apmeklē arābu un draudzīgo valstu ostas, meklē kultūras sakaru veicināšanas iespējas ar citām tautām un veicina pasaules interesi par Omānu, kā arī kalpo kā atgādinājums par seno Omānas jūrniecības vēsturi.

Kuģis tika uzbūvēts 1971.gadā Skotijā no Skotijas ozolkoka un Urugvajas priedes. Sākumā kuģi pārvaldīja Jaunatnes lietu ministrija, bet 1979.gadā tas tika nodots Omānas Karaliskajiem Jūras spēkiem apmācību nodrošināšanai, mācot praktikantiem svarīgas navigācijas prasmes un sniedzot pieredzi kuģošanā pa pasaules jūrām.

Kopš "pievienošanās" jūras spēkiem "Shabab Oman" pabijis daudzās valstīs, tajā skaitā Austrālijā, Krievijā, Japānā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajā Karalistē, Francijā un Vidusjūras valstīs. Uz kuģa joprojām notiek apmācības, un tajās piedalās jauni praktikanti no Sultāna Bruņotajiem spēkiem, Karaliskās sardzes un Omānas Karaliskās policijas. Kuģī iespējams izmitināt 24 cilvēkus, un braucienu laikā apkalpei tiek sniegta iespēja iepazīt starptautiskas kultūras.

Kuģis ir 30 metrus augsts, 52 metrus garš un 8,5 metrus plats. Tā maksimālā iegrime ir 4,7 metri. Kopējā kuģa platība ir 281 kvadrātmetrs, un ātrums - 13 mezgli. Milzenis sver 484 tonnas un darbojas ar 250 ZS "Caterpillar" dīzeļdzinēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!