Kurzemes apgabaltiesas Ventspils sesija likvidējamās akciju sabiedrības “Vulkāns” mantas izsoles rezultātus atzinusi par spēkā neesošiem.
Būs jārīko jauna izsole, bet maksātnespējas administratoram jāatdod “Tukuma MRS” vairāk nekā 60 000 latu, par kuriem uzņēmums jau nopircis īpašumu.

Manta pārdota nelikumīgi

10.februārī SIA “Auditorfirma „Maksātnespējas konsultācijas birojs”” jurists Egmonts Ekarts rīkoja izsoli, kurā ēkas Jelgavas ielā 45a un 47 par 35 tūkstošiem latu nosolīja Edgars Burmeistars.

Bet viņš no pirkuma atteicās, un to par Ls 8600 piekrita iegādāties “Tukuma MRS”. 5. jūlijā šis uzņēmums kā vienīgais izsoles dalībnieks ieguva tiesības par Ls 51 500 nopirkt daļu Vulkāna pamatlīdzekļu un nekustamo īpašumu Jelgavas ielā 45, Pureņu ielā, Rūpniecības ielā 1 un 3.

Septembra sākumā administrators iesniedza pieteikumu, lai izsoles rezultātus apstiprinātu tiesa. Bet pa to laiku pretenzijas par mantas pārdošanas likumību bija izteicis gan bijušais Vulkāna prezidents Andrejs Šveisbergs, gan viens no trim pirmās izsoles pretendentiem SIA “Gamma”.

Spēle vienos vārtos

Izskatot lietas, apgabaltiesa atklājusi, ka administrators nav izpildījis likuma Par uzņēmuma un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju, Civillikuma, Civilprocesa likuma un citu normatīvu noteikumus. Jo 10. februārī uz klubu pirmā pieteicās Gamma, solot sākumcenu. Ar nedaudz lielāku summu nāca “Tukuma MRS”. Bet, kad Burmeistars abus pārsolīja un atteicās pirkt, “Gammai” par to nav paziņots. Kā norāda tiesa – ja kādam nepamatoti nav ļauts piedalīties izsolē, jāatzīst, ka tā nav notikusi.

“Gammas” pārstāve Astra Goldmane pastāstīja, ka uzņēmumam pieder “Husqvarnas” veikals Jelgavas 47. Jau sen Gamma interesējusies par iespējām ēku privatizēt vai nopirkt. Tāda radusies, kad Latvijas Vēstnesī publicēts sludinājums, ka tiek rīkota izsole un kluba sākumcena ir 2800.

„Rezultāti mani pārsteidza,” saka Goldmane. „Tā bija iepriekš sagatavota spēle vienos vārtos. Man nebija nekādu iespēju pārsolīt nākamo dalībnieku – Tukuma MRS, kaut gan viņš deva tikai nedaudz vairāk.

Bet trešais dalībnieks nosauca tik fantastisku summu, ka to diez vai kāds maksātu. Turklāt es pieteicos pēdējā dienā minūti pirms pieciem un tobrīd biju vienīgā pretendente. Taču izsolē bijām trīs. It kā dīvaini, bet, ja pārzina mehānismu, saprotams, kāpēc sludinājumā nebija norādīta izsoles vieta.”

Likuma neievērošanas dēļ par nelikumīgu atzīta arī otra izsole: administrators sludinājumā nav norādījis, kura izsole tā ir, noteikumos nav minēta mantas vērtība utt. Turklāt atklājies, ka daļu dokumentu administrators pazaudējis.

Maina administratoru

Pēc “Lursoft” Uzņēmumu reģistra datu bāzes, Ekarts no “Vulkāna” administratora amata 14. novembrī atcelts un viņa vietā pilnvarots Aigars Rubīns.

Administratora viedokli “Kurzemniekam” nav izdevies uzzināt, jo “Auditorfirmas MKB” tālrunis neatbild. Lietā nav ziņu, vai “Tukuma MRS” iemaksātā nauda pēc izsoles izlietota parādu nomaksai.

Kredītsaistību kārtošana līdz likvidācijas beigām ir tikai administratora ziņā. Valsts ieņēmumu dienesta Kurzemes iestādē uzzinājām, ka nodokļu parāds maksāts tikai no Privatizācijas aģentūras naudas.

„Lieta ir neskaidra,” piebilst “Gammas” pārstāve. „Saskaņā ar izsoles noteikumiem “Tukuma MRS” ir samaksājis, bet, ja rezultāti nav apstiprināti, nauda jāatdod. Grūti spriest, ko darīs jaunais administrators un kad būs cita izsole.”

Lēmumu paziņos piektdien

“Tukuma MRS” prezidents Nikolajs Iškovs izsoli un tiesas prāvu komentēt nevēlējās. Viņš atzina, ka uzņēmumā ieguldīts daudz vairāk nekā 60 000 latu. Tagad, iespējams, būšot jāatsakās no iecerētās ražotnes.

„Piektdien sapulcē paziņosim lēmumu strādniekiem,” teica Iškovs. „Nemitīgās sūdzības un tiesas prāvas traucē attīstību. Arī valsts politika mežsaimniecībā un kokapstrādē nav skaidra. Bet, lai kaut ko ieguldītu, mums jābūt pārliecinātiem.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!