Jūlija beigās Administratīvā rajona tiesa, pieņēma lēmumu, apturēt Rīgas rajona pašvaldību Sabiedriskā pakalpojumu regulatora lēmumu par tarifa paaugstināšanu Garkalnes novadā, Upesciemā, ciematā "Padebeši" Lēmums tika atdzīts par pirmšķietami prettiesisks.
Šis lēmums tika pieņemts, jo atsevišķi ciemata iedzīvotāji vērsās Administratīvajā rajona tiesā ar iesniegumu - atcelt Rīgas rajona pašvaldību sabiedrisko pakalpo regulatora lēmumu, par neadekvāti paaugstināto ūdens un kanalizācijas tarifu, no 0,90 latiem par kubikmetru uz 3,20 latiem par kubikmetru, un lūgumu, līdz tiesas lēmuma pieņemšanai apturēt šo regulatora lēmumu.

Kā uzskata iedzīvotāji, apsaimniekotājs SIA "Forma Tres" ar viltu un vienpersoniski gribēja paaugstināt šo tarifu, nedodot iedzīvotājiem iespēju izteikt savu viedokli, un arī pamatojums šim straujajam tarifa kāpumam bija visnotaļ apšaubāms, tādēļ tika iesniegta šī sūdzība tiesā.

Kā skaidro viens no iedzīvotājiem, diplomēts jurists Kārlis Bružuks "tiesā mēs vērsāmies, jo iedzīvotāji tika nostādīti neapskaužamā situācijā. Mums visiem ir noslēgts līgums par apsaimniekošanu, kur ūdens un kanalizācijas tarifs ir noteikts, un tiesības šo tarifu mainīt ir pusēm vienojoties, tomēr, kad puses vairs nespēja vienoties apsaimniekotājs vienpusēji ar, manuprāt, negodīgām metodēm, mēģināja panākt sev vēlamu rezultātu. Rezultātā tika nolemts, ka iedzīvotājiem trīskārtīgi palielinās šīs izmaksas, kaut gan ūdens un kanalizācijas izmaksas, no Rīgas ūdens ir tikai 0,72 lati par kubikmetru."

Regulators pieņemot lēmumu par tarifa paaugstināšanu bija neievērojis vairākas normas, tai skaitā informācija tika publicēta Rīgas apriņķa avīzē, kuru nesaņem neviens no ciemata iedzīvotājiem, jo mūsu pašvaldības laikraksts ir "Garkalnes novada vēstis", kuru regulāri saņem visi iedzīvotāji, līdz ar to iedzīvotāji nevarēja savlaicīgi aizstāvēt savas tiesības, norāda Bružuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!