Foto: AFP/Scanpix

Latvietis ir kartupeļu ēdājs, te nav nekādu šaubu! Kad galdā beidzot nāk jaunie kartupeļi, tad tie ieņem gardumu topu virsotnes un atstāj ēnā pat tādas ēdmaņas, kas citos gadalaikos uzskatāmas par lieliskiem našķiem. Turpinājumā kulinārijas portāla Četras Sezonas piedāvājums ēdieniem ar jaunajiem kartupeļiem!

Šos kartupelīšus pasniedz kā piedevu tikko ceptai gaļai vai kopā ar svaigiem vasaras salātiem.

Sastāvdaļas:

  • 500 g jauno kartupelīšu, nomazgāti un notīrīti
  • 100 ml balzametiķa
  • 50 ml ūdens
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 1 ķiploks, sadalīts daiviņās (vari nemizot)
  • 2 rozmarīna zariņi
  • 4 salvijas lapiņas

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu.
  2. Kartupelīšus apslaki ar olīveļļu, balzametiķi un ūdeni. Uzber sāli un piparus.
  3. Liec cepamtraukā kopā ar ķiploku daiviņām, rozmarīnu un salviju un cep krāsnī 15 minūtes.
  4. Pēc 15 minūtēm pārlej kartupelīšus ar balzamiko šķidrumu un cep vēl 15 minūtes.
Jaunie kartupeļi, lai kā tos pagatavotu, ir dievīgi. Uz grila cepti, kopā ar olīveļļu un īpašo grila aromātu tie ir vēl lieliskāki. Un kopā ar mērci, krēmīgu un sātīgu, lieliska piedeva zivīm, gaļai un ēdami tāpat. Un, ja tev zināms, ka grila dienā laika nebūs, tvaicē kartupeļus un pagatavo mērci jau iepriekšējā dienā. Tikai ar olīveļļu gan sajauc tieši pirms grilēšanas.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg jauno kartupeļu, pārgriezti uz pusēm

mērcei:

  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • 2 tējk. majonēzes (vislabāk paštaisīta vai bioloģiska)
  • 5 tējk. baltā jogurta
  • ½ tējk. citronpiparu
  • 2 ēd.k. citrona sulas
  • 2 ķiploka daivas, izspiestas caur ķiplokspiedi
  • jūras sāls
  • melnie pipari
  • 2 tējk. smalki sakapātu kaperu

Pagatavošana:

  1. Liec tvaicēties kartupeļus, līdz tie gatavi, bet stingri. Atdzesē. Bļodā sajauc kartupeļus ar olīveļļu, sāli un pipariem, lai vienmērīgi pārklājas.
  2. Sakarsē grilu. Kad grils karsts, liec virsū kartupeļus ar griezuma vietu uz leju. Grilē tieši uz karstajām oglēm, līdz kartupeļiem izveidojas skaisti grila restes nospiedumi. Ņem nost, liec bļodā un pārlej ar mērci. 
  3. Mērce. Sajauc visas mērces sastāvdaļas.
Brūnās dienvidu garneles kopā ar jaunajiem kartupeļiem un pikantiem gurķu salātiem. Viss vēstī par vasaru. Svaigu un maigu. Ēdiens gan vakariņām, gan svētkiem.

Sastāvdaļas:

  • 10 ml olīveļļas cepšanai (vai vīnogu kauliņu eļļas)
  • 8 jaunie kartupeļi, plānās šķēlēs
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 8 ķiploka daivas ar mizām, saspiestas
  • 500 g dienvidu garneļu, čaulas notīrītas

salātiem:

  • 1 gurķis, mazos kubiņos
  • 1 čili, smalki sakapāts
  • 2 pētersīļu kātiņi, smalki sakapāti
  • 10 bazilika lapiņas, smalki sakapātas
  • 3 ēd.k. extra virgin olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj pannu ar cepamo papīru, liec virsū kartupeļus, pielej eļļu, uzber sāli un piparus. Pieliec ķiploku un visu ar rokām samaisi, lai pārklājas.
  2. Liec sakarsētā krāsnī un cep kādas 15 minūtes, līdz kartupeļi gandrīz gatavi. Kamēr cepas kartupeļi, pagatavo gurķu salātus, bļodā sajaucot visas sastāvdaļas.
  3. Bļodā samaisi garneles ar eļļu, sāli un pipariem un uzber pa virsu kartupeļiem. Liec atpakaļ krāsnī un cep, līdz garneles gatavas.
  4. Pasniedz, liekot uz šķīvja kartupeļus ar garnelēm un vidū - gurķu salātus.
Kartupeļi ir neatņemama spāņu tapu bāru uzkoda. Visādos veidos. Tieši tāpat kā kaltētas paprikas pievienošana ēdieniem. Nemaz nerunājot par abu apvienošanu, kā šajā receptē. Es pievienoju gan kūpinātus pimientos (ķiršu piparus), gan papriku, gan Kajennas piparus un aromātiskumam nedaudz kanēļa. Klasiski vari pasniegt ar aioli, bet ideāli der arī ar mandeļu mērci.

Sastāvdaļas:

  • 400 g jauno kartupeļu, sagriezti 8 daivās
  • 40 ml saulespuķu eļļas
  • 1/2 tējk. sāls
  • 1 tējk. paprikas pulvera
  • 1/4 tējk. pimienton (ķiršu piparu jeb Jamaikas piparu)
  • 1/4 tējk. Kajennas piparu
  • maza šķipsniņa kanēļa

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 220 grādus karstu. Pannā izklāj cepamo papīru un ielej eļļu. Izmanto pannu, kurā kartupeļus var izkārtot vienā kārtā, bet, ja tā ir par lielu, tad eļļu lej vienā pannas pusē, kur liec arī kartupeļus.
  2. Pannā liec kartupeļus, samaisi ar eļļu un liec krāsnī cepties 15-20 minūtes, pannu liekot uz pamatnes.
  3. Kamēr cepas, kartupeļu trauciņā sajauc visas garšvielas un sāli. Samaisi.
  4. Kad kartupeļi gatavi, izņem no krāsns, pārliec bļodā un pieber garšvielas. Samaisi un pasniedz.
Šādus salātus vari pasniegt kādā vasaras grila pasākumā kā vienu no ēdieniem vai arī vakariņas kā pamatēdienu. Pateicoties kartupeļiem un olai, tie ir ļoti sātīgi, bet gurķiem un redīsiem - ar nelielu svaigumu. Ideāli vasarā, kad visas šīs veltes ir svaigas un pieejamas. Tie garšos arī bērniem, kas dažreiz situāciju atvieglo.

Sastāvdaļas:

  • 800 g mazu jauno kartupeļu, notīrīti
  • 120 g mazu mazsālītu gurķu, sagriezti šķēlēs
  • 80 g nomizotu svaigu gurķu, sagriezti šķēlēs
  • 50 g redīsu, sagriezti plānās šķēlēs
  • sauja salātu
  • 2 olas, novārītas

mērcei:

  • 2 lielas ķiploka daivas
  • 4 anšovu filejas, smalki sakapātas
  • 8 ēd.k. extra virgin olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 2 ēd.k. svaigas citrona sulas

Pagatavošana:

  1. Katlā liec tvaicēties kartupeļus, līdz tie gatavi. Tikmēr sagatavo gurķus, redīsus, nomazgā salātus.
  2. Kad gatavi kartupeļi, tos liec bļodā. Liec klāt abus gurķus, redīsus, salātus. Pievieno mērces sastāvdaļas - ķiplokus, anšovus, eļļu, citrona sulu, sāli un piparus. Samaisi. Sagriez četrās daļās olas. Izņem dzeltenumus un sadrupinot ber klāt salātiem. Beigās pievieno salātu lapas un olu baltumus. Vēlreiz samaisi un pasniedz. 
Vasarā šādi pagatavoti salāti ar svaigiem jaunajiem kartupeļiem, pašu mazsālītu gurķi, saldiem tomātiem, kūpinātu asari un maigu diļļu mērci ir viss, kas pusdienās nepieciešams.

Sastāvdaļas:

  • 400 g nomizotu jauno kartupeļu, maziņi
  • 150 g mazsālītu gurķu, sagriezti garenās šķēlēs
  • 300 g mazo tomātu - dzelteni un sarkani, pārgriezti uz pusēm
  • 200 g kūpināta, notīrīta asara, sadalīts rupjos gabalos

mērcei:

  • 2 ēd.k. smalki sakapātu diļļu
  • 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi
  • 2 tējk. graudaino sinepju
  • 2 tējk. citrona sulas
  • 1 tējk. cukura
  • 2 tējk. nerafinētas kaņepju eļļas
  • 6 ēd.k. extra virgin olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Katlā liec tvaicēties kartupeļus. Tikmēr sagatavo pārējos dārzeņus un mērci, kā arī notīri zivi.
  2. Gatavo mērci. Bļodiņā liec sinepes, citrona sulu, ķiploku, cukuru un samaisi. Vislabāk to dari ar putojamo slotiņu, bet vari arī vienkārši ar karotīti. Tad maisot lej klāt kaņepju eļļu un, turpinot maisīšanu, - arī olīveļļu. Izveidosies emulsijai līdzīga mērce. Beigās pievieno dilles, sāli un piparus. Samaisi.
  3. Bļodā liec notvaicētos kartupeļus, tomātus, gurķus un zivi. Pielej mērci un visu samaisi. Pasniedz.
Šie salāti ir vilinoši ne tikai ar to, ka tiem pievienota trifeļu eļļas mērce, bet arī tāpēc, ka to sastāvā ir tik veselīgas sastāvdaļas kā sparģeļi un paipalu olas, kas ideāli sader kopā ar jaunajiem kartupeļiem. Ja nav pieejami jaunie kartupeļi, droši izmanto pagājušā gada ražas kartupeļus, bet līdz ko ir pieejami jaunie, noteikti izmanto tos.

Sastāvdaļas:

  • 400 g zaļo sparģeļu
  • 400 g balto sparģeļu
  • 500 g jauno kartupeļu
  • 100 g avotkrešu
  • 20 paipalu olas

Trifeļu mērcei:

  • 3 olu dzeltenumi
  • 2 ēd.k. baltvīna etiķa
  • 1 ēd. k. ūdens
  • 1 ēd.k. trifeļu eļļas
  • olīveļļa - ne extra virgin

Pagatavošana:

  1. Sparģeļus  nomizo un noblanšē. Liec katliņā vārīties ūdeni; kad tas burbuļo, samazini liesmu uz vismazāko, liec iekšā sparģelus un paturi vienu minūti. Izņem ārā un uzreiz liec ledusaukstā ūdenī. Sagriez trīs daļās.
  2. Novāri kartupeļus ar visām mizām, līdz tie gatavi. Nomizo. Sagriez pabiezās šķēlītēs.
  3. Novāri olas, lai tās ir viegli cietas, nomizo un pārgriez uz pusēm.
  4. Bļodā sajauc kartupeļus, sparģeļus, olas un avotkresi. Visu sajauc ar  trifeļu mērci.
  5. Gatavo mērci. Bļodā liec olu dzeltenumus, pievieno trifeļu eļļu, baltvīna etiķi, ūdeni, šķipsnu sāls. Ar putojamo slotiņu samaisi. Maisot lēnām lej klāt olīveļļu, līdz mērce sabiezē līdz nepieciešamajai konsistencei, kā skābais krējums.
Store pati par sevi ir ļoti laba un maiga zivs, kurai viena no labākajām piedevām ir kartupeļi. Lai kartupeļu garša būtu interesantāka, pievieno olīvas un zaļumus, kā arī apceptu ķiploku. Ķiploku pirms tam noteikti apcep, jo garša tā kļūs maigāka.

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg stores (700 g filejas)
  • 200 ml baltvīna mērces
  • 100 g zaļo olīvu, smalki sakapātas
  • 100 g melno olīvu, smaki sakapātas
  • 300 g tomātu, blanšēti un iztīrīti no sēklām, sagriezti mazos kubiņos
  • 800 g jauno kartupeļu
  • pētersīļi, rupji sakapāti
  • 30 g olīveļļas
  • 4 ķiploka daivas, nomizotas
  • jūras sāls
  • melnie pipari

Pagatavošana:

  1. Nomizo un liec vārīties kartupeļus, līdz tie ir mīksti.
  2. Sagatavo ķiploku. Mazā pannā liec ķiploku un eļļu. Karsē uz vidējas liesmas kādas 4-5 minūtes, līdz tas kļuvis pavisam viegli zeltains. Izcel ārā un noliec malā.
  3. Stori izfilē. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Ar sviestu iesmērē cepampannu, kuru liksi krāsnī.
  4. Sakarsē pannu ar olīveļļu un no abām pusēm apcep filejas. Tās pārliec uz cepampannas, kas iesmērēta ar sviestu, un pārlej pavisam nedaudz ar baltvīnu. Liec krāsnī uz 5 - 7 minūtēm.  
  5. Kamēr cepas store, ar stampu saspaidi kartupeļus, pievieno olīvas un apcepto ķiploku kopā ar eļļu, kurā tas cepās. Samaisi. Beigās iemaisi tomātus un pētersīļus.
  6. Pasniedz kopā ar stori un, ja ir, - baltvīna mērci.
Topinambūrs ir bagāts, gards un izcils dārzenis, kas ir daudz par maz izmantots mūsu ēdienkartēs. Pamēģini šo krēmīgo un maigo topinambūru un gaileņu zupu, un zināsi, kāpēc tie, kuri pagaršojuši, iemīļo to arvien vairāk.

Sastāvdaļas:

  • 150 ml vistas buljona, karsts
  • 60 g sviesta 
  • 200 g topinambūru, nomizoti 
  • 100 g nomizotu šalotes sīpolu, smalki sakapāti
  • 250 g nomizotu jauno kartupeļu
  • 100 g cukurzirņu
  • 400 ml saldā krējuma
  • 150 ml piena

gaileņu krēms:

  • 200 g gaileņu
  • 100 g maskarpones siera 
  • svaigs timiāns
  • jūras sāls 
  • svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana:

  1. Sakarsē katliņu un izkausē sviestu. Pievieno sīpolus, sagrieztus topinambūrus un nedaudz apcep, kādas 5 minūtes. Tad pielej buljonu, saldo krējumu, garšvielas un vāri, līdz dārzeņi kļūst mīksti. Noņem no liesmas, ļauj atdzist un blenderē.
  2. Kartupeļus vāri atsevišķi, līdz tie gatavi. Nokās, atdzesē un sagriez ripiņās.
  3. Pannā sakarsē sviestu un tajā apcep gailenes. Pusi no apceptajām gailenēm smalki sakapā un samaisi ar timiānu un maskarpones sieru. Pēc tam pievieno pienu un uzputo stingrās putās.
  4. Bļodas vidū izvieto kartupeļu ripiņas, cukurzirņus un apceptās gailenes. Ielej karsto zupu un virsū liec gaileņu-maskarpones krēmu. Pārber ar zaļumiem.
Ķirši izmantojami ne tikai saldiem ēdieniem, jo to saldenums un gaļīgā struktūra lieliski sader arī ar gaļas ēdieniem. Pavisam vienkārši pagatavojams un vasarīgs ēdiens, kuru noteikti ieteicams pasniegt ar arugulu.

Sastāvdaļas:

vistai:

  • 4 vistas filejas, vislabāk ar visu ādu
  • 4 ēd.k. olīveļļas
  • 8 ķiploka daivas, notīrītas
  • 8 timiāna zariņi
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • rupjais jūras sāls pēc garšas

kartupeļiem:

  • 4 timiāna zariņi
  • 500 g maziņu jauno kartupeļu, pārgriezti uz pusēm
  • rupjā jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 20 ml virgin olīveļļas

ķiršu mērcei:

  • 20 g sviesta
  • 4 timiāna zariņi, tikai lapiņas
  • 1 rozmarīna zariņš, tikai lapiņas, smalki sakapātas
  • 1/4 tējk. melno piparu
  • 1/4 tējk. Jūras sāls
  • 210 g ķiršu bez kauliņiem
  • 2 ķiploka daivas, plāni sagrieztas
  • 5 ēd.k. brūnā cukura
  • 20 ml salda krējuma
  • 30 ml sausa vīna vai ābolu sulas

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Uz vienas pannas liec kartupeļus, pārlej ar eļļu, pārber ar pipariem, sāli, timiānu. Samaisi. Liec krāsnī cepties.
  2. Uzreiz pēc tam pannā sakarsē eļļu un liec cepties vistas fileju ar augšu uz leju. Apcep no apakšas, apgriez otrādi un vēl pacep no apakšas. Uzber piparus, sāli, uzliec timiānu un ķiploku. Liec pannu krāsnī uz 15-20 minūtēm, kas atkarīgs no filejas lieluma.
  3. Mazā katliņā vai pannā liec sviestu, rozmarīnu, timiānu un ķiplokus. Izkausē sviestu un, kad sāk burbuļot, liec klāt ķiršus ar visu suliņu, kas ir iztecējusi. Pielej vīnu, pieber pusi cukura, pieber piparus un sāli. Samaisi un uz lielas liesmas vāri kādas 7 minūtes. Tad pusi mērces lej citā bļodā un sablenderē. Lej atpakaļ pannā, pielej saldu krējumu un vāri vēl 7 minūtes, līdz mērce kļuvusi biezāka un ir gatava vista ar kartupeļiem.
  4. Pasniedzot uz šķīvja liec fileju, blakus kartupelīšus un ķiršu mērci. Lieliski garšo kopā ar arugulu.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!