Šis ir ābolu laiks! Ābolu dažādība neļauj slinkot un tā vien mudina pagatavot kaut ko izcili garšīgu. Žurnāls "Pie galda" šim rudenim piedāvā piecas lieliskas ābolu gardumu receptes. Laiks pievērsties āboliem!

Daudzi ziemā brauc uz Alpiem slēpot, un tiek uzskatīts, ka Tu neesi bijis kalnos, ja neesi ēdis silto ābolu vai biezpiena štrūdeli, kas burtiski peld vaniļas mērcē. Pagatavot īstu štrūdeli ir samērā laikietilpīgs process, tādēļ šajā aizņemtības laikmetā piedāvājam ko ļoti līdzīgu - no gatavas kārtainās mīklas ceptu pīrāgu, pildījumam izmantojot pašmāju saldskābos ābolus. Vaniļas mērce šim nu jau latviskajam gardumam pat varētu teikt ir lieka greznība.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1 iepakojums gatavas kārtainās mīklas

4 vidēja lieluma saldskābie āboli

1 ēdamkarote kanēļa

4 ēdamkarotes cukura

50 g rozīnes pēc izvēles

1 ola

Pagatavošanas gaita:

1. Sagatavo mīklu. Ja iegādāta saldētā mīklu, tā jāatlaidina. Tas aizņems aptuveni 30 min. Mīklu izrullē 1 cm biezumā un pārgriež uz pusēm tā, lai abas daļas ir vienāda lieluma.

2. Ābolus nomizo, rūpīgi izņem serdes un smalki sagriež aptuveni 1 cm lielos gabalos. Uz cepešpannas liek cepamo papīru un uz tā vienu mīklas daļu. Virsū mīklai izber sagrieztos ābolu gabaliņus, bagātīgi pārkaisa pāri cukuru un kanēli. Ja garšo, var pievienot arī rozīnes.

3. Pāri āboliem uzmanīgi un līdzeni pārklāj otro mīklas daļu. Maliņas rūpīgi saspiež kopā, lai pildījums cepoties netecētu ārā.

4. Sakuļ olu un vienmērīgi ar otiņu noziež pīrāgu, lai tas skaisti spīdētu. Tad sadur skaistus dakšas rakstus, lai pildījumam var piekļūt gaiss. Tas ir ļoti būtiski!

5. Cep 180 grādu teperatūrā apmēram 30 minūtes, kamēr pīrāgs vienmērīgi pacēlies un ir zeltaini brūns.

6. Kad tas ir gatavs, var pārkaisīt ar pūdercukuru.

7. Vispiemērotāk šo pīrāgu pasniegt karstu ar aukstu vaniļas saldējumu, kas pārliets ar šokolādi, bet tas ļoti labi garšos arī atdzisis.

Tā ir ļoti ātri pagatavojama, viegla un garšīga. Kūkai vislabāk der Baltie Dzidrie, Rožāboli vai līdzīgas saldskābas šķirnes āboli ar plānu miziņu. Tad tos pat nevajag mizot. Ja kūku cep no skābākiem āboliem, pēc atdzišanas to var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Ikdienas pēcpusdienas kafijai kūku var ēst klāt tāpat, bet svētku reizēs pasniegt ar sakultu putukrējumu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

3 vidēji lieli saldskābi āboli (piemēram, dzidrie vai rožāboli)

4 olas (vēlams, lauku)

1 glāze cukura (200 ml)

1 glāze miltu (200 ml)

1 ēdamkarote vaniļas cukura

eļļa pannas sagatavošanai

cepamais papīrs

Pasniegšanai:

500 ml saldā krējuma

2-3 ēdamkarotes cukura

1 tējkarote vaniļas cukura

12-16 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Ābolus noskalo, nosusina un pārgriež uz pusēm. Izņem serdi un sagriež daivās, un tās - plānās šķēlītēs. Ābolus var nemizot, ja mizas nav ļoti cietas!

2. Uz cepamās plāts uzklāj cepamo papīru, ko ieziež ar eļļu. Uz tā izber un izlīdzina ābolu šķēlītes. Sāk karsēt cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai.

3. Olas sakuļ ar cukuru. Kuļ tik ilgi, līdz olu masa kļuvusi gandrīz balta, krēmīga un bieza.

4. Miltus izsijā caur sietu un lēnām iecilā olu masā. Vairs nekuļ! Mīklas konsistencei ir jābūt kā biezam skābajam krējumam.

5. Mīklu pārlej pāri āboliem un izlīdzina virsmu. Ja mīkla dažviet ābolus plāts malās nenosedz, tad cepoties mīkla izplūdīs pār visiem āboliem.

6. Uzkarsētajā krāsnī liek cepties ābolkūku. Cep ~ 25 minūtes, līdz virsma ir kļuvusi viegli brūna, un mīkla nelīp pie koka irbulīša.

7. Kad kūka ir izcepta, to izņem no cepeškrāsns. Uz kūkas uzklāj cepamo papīru un ļoti uzmanīgi izcepto ābolkūku ar visu plāti apmet otrādi. Lieto kādu stingrāku atbilstoša izmēra kartonu vai dēlīti, lai kūku var apgriezt.

8. Uzmanīgi no vienas malas noņem papīru, uz kura kūka cepās. Kad kūka ir atdzisusi, to sagriež gabaliņos.

9. Saldo krējumu sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru un pasniedz kopā ar kūku.

Vai jums ir pazīstama slepena vēlēšanās apēst kūkas virsiņu, nobēdzinot atlikušo maizīti, par spīti labai audzināšanai? Šāds klusais bērnības sapnis, šķiet, ir bijis katram. Ja šīs izjūtas jums nav svešas, piedāvājam risinājumu.

Šī bezgala vienkāršā kūka ir labākā plātsmaizes daļa - ābolu drumstalmaizes virskārta. Brīnumaini, kā turas kopā šīs šķietami trauslās ābolu šķēles sviesta mīklas drumstalās? Pārbaudījām praksē - turas kopā, un pie tam garšo debešķīgi!

Nepieciešamās sastāvdaļas:

8-10 āboli

1 paciņa jeb 200 g sviesta

1 glāze cukura

milti pēc nepieciešamības

6 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220ºC. Ābolus nomazgā, nomizo, sadala četrās daļās, izņem serdes un sagriež plānās šķēlītēs. NB!

2. Gatavo drumstalas. Palielā bļodā liek mīkstu sviestu, bet ne kausētu, pieber cukuru un miltus.

3. Mīklu ātri saberž, lai veidojas irdenas drupačas, bet nevajadzētu atstāt pārāk lielus mīklas pikučus.

4. Apaļo 26 cm diametra tortes veidni ietauko ar eļļu un iekaisa nedaudz miltus. Ābolus ieber veidnē tik daudz, lai tā būtu gandrīz pilna. Sagatavotās drumstalas pārber viscaur pāri āboliem un liek cepeškrāsnī cepties 30-40 minūtes. Kūka ir gatava, kad drumstalas zeltaini brūnas un āboli čurkstoši.

5. Kūku var ēst gan karstu, gan aukstu. Klāt labi garšo vaniļas saldējums vai putukrējums.

Ja jāmin kāds ēdiens ar īstu bērnības garšu, tad daudziem tas noteikti ir baltmaizes pudiņš, ar kuru vecmāmiņas lutināja mūs brīvdienās. Visu nedēļu pudiņa gatavošanai tika krātas baltmaizes šķēlītes, garoziņas un maizes galiņi, bet pats kārums tika gatavots nedēļas nogalē. Pudiņam ir saldenskāba, sulīga garša, maiga konsistence un , pasniegts kopā ar vaniļas mērci, tas rada patiesus laimes mirkļus.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Mīklai:

10 šķēles baltmaizes

500 ml piena

3 olas

3 skābeni āboli

50 g rozīņu

1 glāze cukura

šķipsniņa vaniļas cukura

½ tējkarote kanēļa

sāls

50 g sviesta un vēl nedaudz veidnes ietaukošanai

mannas putraimi veidnes sagatavošanai

Vaniļas mērcei:

1 l piena

6 olu dzeltenumi

4-6 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa

vaniļas cukura

6-8 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Maizes šķēles liek bļodā un pārlej ar pienu, atstāj uz 10 minūtēm.

2. Ābolus noskalo, nomizo, izņem serdes. Ābolus sagriež mazos gabaliņos.

3. Izmērcētajai maizei nospiež lie­ko pienu.

4. Maizes šķēles saspaida ar karoti.

5. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.

6. Atsevišķā bļodā liek sviestu un cukuru un sakuļ līdz gaišai, gaisīgai masai.

7. Turpinot kulšanu, pievieno olu dzeltenumus.

8. Pievieno izmērcēto maizi, rozīnes, samaisa ar koka karoti, bet nekuļ.

9. Tad mīklai pievieno ābolus.

10. Olu baltumus sakuļ stingrās putās. Kulšanas laikā pievieno šķipsniņu sāls.

11. Sakulto olbaltumu iecilā pudiņa mīklā.

12. Sagatavo veidni cepšanai, to ietaukojot ar sviesta piciņu un izkai­sot ar mannas putraimiem. Veidnē lej mīklu, izlīdzina virsu, uzkaisa kanēli, cukuru un cep 30-40 minūtes līdz 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī.

13. Pudiņu pasniedz, pārlietu ar vaniļas mērci.

Trausls smilšu mīklas groziņš pildīts ar maigu un mīkstu ābolu krēmu un kraukšķīgām drumstalām un valriekstiem.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Pamatnei

50 g sviesta

50 g cukura

1 ola

2 ēdamkarotes skābā krējuma

150 g miltu

šķipsniņa sāls

Pildījumam

1 liels, skābens ābols

100 g valriekstu

3 olas

200 ml saldā krējuma

1 citrona sula un rīvēta citrona miziņa

200 ml cukura sīrupa

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes vai 1 Vanilla Pudding paciņa

Drumstalām

75 g cukura

75 g sviesta

75 g miltu

Apaļa metāla, stikla vai silikona cepamā veidne 22 cm diametrā

12 gabaliņi


Pagatavošanas gaita:

1. Sagatavo kūkas pamatni. Olu sakuļ ar cukuru, pievieno mīkstu sviestu, šķipsniņu sāls un visu samaisa. Visbeidzot iesijā miltus un mīca, līdz veidojas viendabīga masa un mīkla vairs nelīp pie rokām. Mīklu ietin pārtikas plēvē un uz 1 stundu noliek vēsumā.

2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180ºC. Cepamo veidni iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Atdzesētu mīklu izrullē cepamās veidnes lielumā, ieklāj veidnē un nolīdzina malas. Pa virsu mīklai uzklāj cepamo papīru, uz kura uzber sausas pupas vai putraimus, lai, pamatnei cepoties, mīkla neceltos augšā. Pamatni cep cepeškrāsnī 10-15 minūtes.

3. Sagatavo pildījumu. Sakuļ olas ar cukura sīrupu. Pievieno saldo krējumu.

4. Citronam norīvē miziņu un izspiež sulu. Ābolu nomizo un sarīvē. Visas sastāvdaļas pievieno olu un krējuma masai.

5. Sagatavo drumstalas. Bļodā samaisa miltus, cukuru un pievieno sarīvētu sviestu. Ar pirkstiem masu drupina, līdz veidojas irdenas drupačas.

6. Kūkas pamatni izņem no cepeškrāsns, noņem cepamo papīru ar pupām vai putraimiem un uzlej virsū pildījumu.

7. Pildījumam pāri pārkaisa drupačas un rupji sadrupinātus valriekstus. Kūku liek sakarsētā cepeškrāsnī cepties 40-50 minūtes. Pasniedz atdzesētu.

Palutiniet savus mīļos ar gardiem un vienkārši pagatavojamiem ēdieniem no žurnāla "Pie Galda!" recepšu krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!