Foto: PantherMedia/Scanpix

Rudens maina mūsu ēšanas paradumus un sāk kāroties piesiet dūšu ar nopietnākiem ēdieniem. Cūkgaļa, jēra un teļa gaļa, kas sagatavota ar īstu "rudens oderīti" priecēs katru prasīgu vēderu šajā vēsajā un padrūmajā laikā. Žurnāls Pie galda sarūpējis astoņas patiesi rudenīgi gardas receptes. Lai garšo!

Cūkgaļa piestāv Latvijas rudenim un ziemai. Šajā receptē maigo cūkgaļas

fileju sautējam aromātiskās sēnītēs, sulīgos sīpolos un saldajā krējumā. Ēdiens

ir maigs un mutē kūstošs, sātīgs un pamatīgs.

Pasniegts ar vārītiem un sviestā apceptiem kartupelīšiem, šis ēdiens ir svētku

galda cienīgs. Protams, varat to pagatavot saviem mīļajiem vakariņās, jo gaļa

jau krāsnī cepas pati - klāt tai nav jāstāv.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

2 cūkgaļas filejas (katra ~ 400 g)

300 g saceptu baraviku vai citu sēņu

200 ml saldā krējuma

1 sīpols

2 ķiploka daiviņas

sāls, malti melnie pipari

sojas mērce

eļļa cepšanai

4 porcijas

Variācijas par tēmu:

Ja nav pieejama cūkgaļas fileja, varat izmantot arī kakla karbonādi vai parasto karbonādi, tikai šādā gadījumā cepšanai cepeškrāsnī jāparedz vismaz 1 stunda. Gaļa ir gatava, kad, tajā iegriežot ar asu nazi, gaļa ir mīksta un neizdalās sārta sula. Ja ziemas krājumiem nav sarūpētas pašu lasītas sēnes, var izmantot šampinjonus.

Pagatavošanas gaita:

1. Pannā uzkarsē eļļu un katru cūkgaļas filejas gabalu cep brūnu no abām pusēm. Apcepto gaļu liek cepamajā traukā, lai padziest. Tad katru filejas gabalu ierīvē ar sāli, pipariem un 1 ēdamkaroti sojas mērces.

2. Sīpolu sakapā, ķiploku smalki sagriež vai izspiež ķiploku spiedē un apcep caurspīdīgi zeltainus, pievieno saceptas sēnes un visu samaisa.

3. Sacepto maisījumu kārto cepamajā traukā visapkārt filejas gabaliem. Visu pārlej ar saldo krējumu. Ja vēlaties vairāk mērces, varat pievienot arī pus glāzi ūdens.

4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220ºC un liek cepties gaļu ~45 minūtes. Ja pārklāsiet cepamo trauku ar foliju, būs vairāk mērces, bet tā nebūs tik koncentrēta. Ja foliju neliksiet, sēnes būs krēmīgas.

5. Pasniedz ar vārītiem, apceptiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.


Lai arī mēs esam klasisku lietu piekritēji un vislabākās ir mūsu omīšu un mammu gatavoto ēdienu receptes, mums nereti gribas kādu jaunu, rosinošu ideju kā pagatavot sev tīkamu ēdienu. 
Šī rulete, kas bagātināta ar krēmīgo Filadelfijas sieru, krāsainām paprikām un aromātiskiem zaļumiem tapusi par godu mūsu žurnāla 1. gadiņa jubilejai. Tas ir īsts svētku ēdiens.
Klāt servējam cepeškrāsnī ceptas sulīgas un krāsainas  ķirbja šķēles.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1,5 kg cūkgaļas kakla karbonādes

1 kārba Filadelfijas siera (180 g)

100 ml saldā krējuma

1 sarkana paprika

1 zaļa paprika

1 cepamķirbis (apmēram 1 kg)

1 galviņa un 6 daiviņas ķiploka

1 neliela bunte zaļumu (pētersīļi, baziliks pēc izvēles)

5-6 svaigi timiāna zariņi

olīveļļa gaļas ierīvēšanai

sāls, malti melnie pipari

folija

kulinārijas diegs

8 porcijas

 

Pagatavošanas gaita:

1. Paprikas noskalo, izņem sēklotni un sagriež plānās strēmelītēs. Zaļumus noskalo un smalki sakapā. Divas ķiploka daiviņas notīra un smalki sagriež.

2. Bļodā liek svaigo sieru, pievieno zaļumus, ķiplokus un pielej saldo krējumu. Visu samaisa kopā viendabīgā, krēmīgā masā.

3. Gaļu noskalo un nosusina sausu. Ar asu un platu nazi gaļu no sāna atgriež vaļā, nepārgriežot to vidū uz pusēm tā, lai to var atvērt vaļā kā grāmatu.

4. Gaļas iekšpusi ierīvē ar eļļu, izkaisa ar sāli, pipariem.

5. Izsmērē siera pildījumu.

6. Uz pildījuma citu aiz citas liek paprikas šķēlītes. Gaļu aiztin no vienas malas ciet.

7. Cieši nosien ar diegu, ietin folijā un liek cepamajā veidnē. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai un liek cepties gaļu.

8. Ķirbi noskalo, nomizo un sagriež šķēlēs.

9. Apslaka ar eļļu, pievieno rupjo sāli, 4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas un svaiga timiāna lapiņas. Samaisa. Veselo ķiploka galviņu pārgriež nemizotu uz pusēm.

7. Kad gaļa ir cepta ~ 1 stundu, to izņem no cepeškrāsns un uzmanīgi attin vaļā foliju. Gaļu apsmērē ar eļļu. Gar malām saliek ķirbja šķēles, ķiploka pusītes un liek cepties vēl 30-40 minūtes. Cepšanas laikā ķirbja šķēlītes savilksies ar gaļas un siera buljonu.

8. Pasniedz karstu, sagrieztu šķēlēs.

Variācijas par tēmu:

Cūkgaļas ruletes pildījumam var pievienot žāvētas plūmes, rozīnes vai aprikozes. Labi garšos pievienoti šķēlītēs sagriezti skābeni āboli.

Der zināt:

Gaļas gatavību pārbauda, ar nazi vai dakšiņu iedurot gaļas gabalam vidū - ja iztek gaiša, skaidra sula un gaļa ir mīksta, tad rulete ir gatava, ja sula ir sārta un duļķaina, tad gaļa vidū vēl ir jēla un cepšana ir jāturpina.


Šādi pagatavota gaļa ir tik sulīga un aromātiska! Un garšīgs ir pilnīgi viss, jo īpaši pildījums.

Grauzdiņi šajā receptē piedod ābolu-sīpolu pildījumam tumīgumu, citrona miziņa - svaigu citrusu aromātu. Sviestiņš uz cepeša muguras ir kā brīnumnūjiņas pieskāriens...

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1,5 kg cūkgaļas karbonādes (parastā vai kakla karbonāde)

2 sīpoli

4 ķiploka daiviņas

3 lieli, skābeni āboli

6 ēdamkarotes eļļas

1 neliela baltmaizes bagete

1 citrons

50 g sviesta

sāls, drupināti melnie pipari

kulinārijas diegs vai balts 40 numura diegs

folija

8 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Gaļu nomazgā un nosusina papīra vai lina dvielī. Ar asu nazi gaļu no vienas malas griež uz pusēm, līdz to var atvērt vaļā kā ”grāmatu".

2. Sīpolus notīra un sasmalcina. Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā.

3. Pannā uzkarsē ēdamkaroti eļļas un ~ 5 minūtes apcep sīpolus, ābolus un pusi no sakapātajiem ķiplokiem.

4. Bageti sagriež nelielos gabaliņos.

5. Sajauc bļodiņā 2-3 ēdamkarotes eļļas, atlikušos sasmalcinātos ķiplokus, sāli, piparus. Ar iegūto mērci aplej maizes gabaliņus. Maizīti liek grauzdēties sakarsētā cepeškrāsnī.

6. Gaļai uzlej nedaudz eļļu un ar rokām to ”iemasē" gaļā. Uzkaisa piparus un arī rūpīgi ierīvē gaļā. Šādi ļauj gaļai pastāvēt 10-15 minūtes, lai iesūcas eļļa un garšvielas.

7. Citronu nomazgā un uz smalkās rīves norīvē miziņu.

8. Maizi, saceptos sīpolus un ābolus sablenderē viendabīgā masā. Pievieno šķipsniņu sāls un rīvēto citrona miziņu.

9. Iegūto masu vienmērīgi uzklāj uz gaļas. Gaļu satin rullītī, ko cieši apsien ar diegu, lai cepšanas laikā tas neveras vaļā.

10. Gaļu ietin folijā tā, lai būtu nosegtas malas un gaļas sula netecētu laukā. Gaļu liek karstumizturīgā formā cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 200º C.

11. Pēc stundas pārbauda gaļas gatavību. Ja iedurot ar nazi, izdalās dzidra sula un gaļa ir garšīgi brūna, cepšanu turpina vēl ½ stundu ar vaļā attītu foliju 220ºC karstumā.

12. 15 minūtes pirms cepšanas beigām, gaļai uzliek pāris sviesta piciņas. Tad tā būs īpaši sulīga. Pirms pasniegšanas galdā, gaļas ruleti mazliet atdzesē. Tā būs vieglāk noņemt diegus. Pasniedz ar cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem.

Jēra gaļai ir raksturs. Ar savu specifisko smaržu un garšu tā var sagādāt patiesu gastronomisku baudu vai gluži pretēji - radīt vilšanos un nepatiku.

Jēra gaļa ar kartupeļiem, burkāniem un garšsaknēm ir klasika, kas izturējusi daudzu gadu pārbaudi. Pasniegta šādā sautējumā, gaļa ir ļoti mīksta un sulīga, piesūkusies ar dārzeņu aromātiskajām sulām.

Šajā receptē pievienotās aprikozes un kanēļa standziņa sautējumam piešķir vēl arī dienvidniecisku aromātu un saldmi.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1 kg svaigas jēra gaļas šķēles ar kauliņu

3 sīpoli

5 ķiploka daiviņas

8 kartupeļi

1 kālis

4 burkāni

2 lauru lapas

100 g žāvētu aprikožu

1 neliela vai ½ lielas kanēļa standziņas

sāls, drupināti melnie pipari

½ neliela purava

8 smaržīgo piparu graudiņi

eļļa cepšanai

8 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Gaļas šķēles nomazgā zem tekoša ūdens un nosusina papīra vai lina dvielī. Sīpolus un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Burkānus notīra un sagriež ripiņās.

2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep gaļas šķēles no abām pusēm brūnas. Uz pannas gaļas šķēles liek tā, lai tās nesaskartos viena ar otru, tad gaļa būs sulīga. Cepšanas laikā gaļai uzkaisa drupinātos piparus.

3. Apceptās šķēles pārliek lielākā katlā, kur tiks gatavots sautējums. Pārlej ar verdošu ūdeni un uz vidējas liesmas sautē. Ūdenim ir tikai nedaudz jānosedz gaļa.

4. Uz pannas apcep sīpolus un ķiplokus. Cep 2-3 minūtes, līdz tie ir kļuvuši caurspīdīgi. Pievieno gaļai. Tāpat nelielā eļļas daudzumā apcep burkānus. Arī tos pievieno sautējumam.

5. Aprikozes noskalo un kopā ar kanēļa standziņu pievieno sautējumam.

6. Uz nelielas liesmas visu sautē ~ 40 minūtes. Uzmana, lai neizvārītos šķidrums. Nepieciešamības gadījumā var pieliet klāt verdošu ūdeni.

7. Kartupeļus un kāli nomazgā un nomizo. Sagriež palielos gabalos. Kad gaļa ir gandrīz mīksta, katlā liek kartupeļus un kāļus. Nepieciešamības gadījumā pielej vēl verdošu ūdeni, tomēr šķidrumam nav pilnībā jānosedz kartupeļi un kāļi.

8. Pievieno piparus, lauru lapas un sāli. Uzliek vāku un vāra, līdz saknes ir mīkstas. Pagaršo, un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli.

9. Puravu kārtīgi nomazgā. Mazgājot puravu, jāatgriež vaļā kāta baltā daļa, jo lapās nereti ir sakrājušās smiltis. Puravu sagriež plānās ripiņās.

10. Pasniedz galdā ar visu katlu, pārkaisot pāri svaigus puravu gredzenus

Latvijas Baltie dzidrie smaržo tā kā neviens cits ābols visā pasaulē, tādēļ tagad, kad ienākas āboli mūsu dārzos, gatatavosim jēra gaļu ābolos. Sātam ir pievienoti arī kartupeļi.

Kaukāza virtuves noti sautējumam piešķir kanēlis un smalki sakapāta, bezgala aromātiska kinza.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

700 g jēra gaļas (pleca mīkstuma)

3 lieli, skābeni āboli

4 vidēja lieluma kartupeļi

1 ķiploka galviņa

1 buntīte kinzas

sāls, malti melnie pipari

šķipsniņa kanēļa

eļļa cepšanai

4 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Gaļu noskalo un ar papīra salveti nosusina. Sagriež šķēlēs.

2. Ābolus noskalo, pārgriež uz pusēm un izņem serdi, bet nemizo.

3. Sagriež šķēlītēs.

4. Kartupeļus nomizo, nomazgā un sagriež palielos gabaliņos.

5. Ķiploka daiviņas notīra, bet nesasmalcina. Zaļumus noskalo un sasmalcina.

6. Gaļai uzkaisa kanēli, sāli un piparus. Gatavošanai izmanto katlu vai pannu ar biezu dibenu. Vispirms sakarsētā eļļā apcep gaļu no abām pusēm viegli brūnu. Lai gaļa būtu sulīgāka, cepšanas laikā gaļas šķēlēm nevajadzētu saskarties.

7. Virs apceptās gaļas uzber daļu sagriezto ābolu un kartupeļu. Pārkaisa ar sāli, pipariem un pusi no zaļumiem.

8. Tad pievieno atlikušos ābolus, kartupeļus, ķiploka daiviņas un visu pārlej ar 1 l verdoša ūdens. Katlam uzliek vāku un sautē uz vidēji lielas liesmas ~ 1,5 stundu, līdz gaļa kļūst mīksta. Nepieciešamības gadījumā pievieno vēl nedaudz ūdens.

9. Sautējumu pasniedz, pārkaisītu ar atlikušo daļu sasmalcinātās kinzas.

Latvijas teļš ar pašmāju mežos lasītu laikmetīgu brūkleņu mērcīti - tāda mūsdienīga versija par īsteni latvisku garšu. Šim ēdienam klāt piestāvēs ar visu mizu vārīti, šķēlītēs sagriezti un sviestā apcepti kartupeļi. Lai labi garšo!

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1kg teļa gaļas šķiņķa jeb mīkstuma

3 ēdamkarotes miltu

3-4 ēdamkarotes olīveļļas

3 seleriju kāti

3-4 ķiploka daiviņas

2 sīpoli

glāze jeb 150 ml baltvīna

½ tējkarote sāls

lauru lapa

smaržīgie pipari, malti melnie pipari - pēc garšas

Mērcei:

300 g brūkleņu vai dzērveņu (derēs arī saldētas)

150-200 g cukura

2 ēdamkarotes Rīgas Melnā balzāma

75 ml ūdens

4-6 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Uz sakarsētas pannas uzlej eļļu. Gaļu sagriež vienāda biezuma šķēlēs.

2. Uz šķīvja uzber miltus. Ņem katru šķēli, apvārta to miltos no abām pusēm un liek uz pannas cepties.

3.Kad viena puse izcepusies gaiši brūna, apgriež gaļu uz otru pusi un apkaisa katru šķēli ar maltiem pipariem un mazliet sāls. Svarīgi, lai cepoties, gaļas šķēles savā starpā nesaskaras. Citādi tās sāks suloties un gaļa kļūs elastīga kā gumija.

4. Seleriju kātus, sīpolus sagriež nelielos gabaliņos, sakapā ķiploku daiviņas.

5.Visu pievieno gaļai. Piemet pannā arī lauru lapu un 3-4 smaržīgos piparus. Pāri pārlej baltvīnu. Uzliek vāku un sautē apmēram 1,5-2 stundas, līdz gaļa ir mīksta. Svarīgi ir uzmanīt, lai pannā gaļa vienmēr būtu nosegta ar šķidrumu. Ja šķidrums izvārījies, pievieno nedaudz vārīta ūdens.

6. Gatavo brūkleņu mērci. Ogas, cukuru un ūdeni liek nelielā katliņā, virsū noteikti uzliek vāku un vāra 20-25 minūtes. Pašās beigās pievieno Rīgas Melno balzāmu.

7. Pasniedz galdā karstas maigās gaļas šķēles ar brūkleņu mērci un novārītiem, sviestā apceptiem kartupeļiem.

Variācijas par tēmu:

Sautējot gaļu, baltvīnu var aizstāt ar vārītu ūdeni un 100 ml saldā krējuma. Garša būs cita, bet arī gana laba.

Brūkleņu mērcei derēs jebkurš stiprais alkohols - konjaks, brendijs, rums.

Šī recepte nāk no saulainās Itālijas pilsētas Florences, kur prot novērtēt un izbaudīt ēdienu. Vistas gaļa sautējam vīnā un sulīgos Latvijas tomātos, akcentam pievienojot melnās olīvas.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

4 vistas stilbiņi

1 sarkanais sīpols

1 mazā bundžiņa melnās olīvas (ar kauliņiem)

100 ml sarkanvīns

1/2 kg gatavu tomātu

200 ml konservētu tomātu (sasmalcināti, bez mizas)

4-5 ēdamkarotes olīveļļas cepšanai

svaigas salvijas lapas

sāls un pipari - pēc garšas

Pagatavošanas gaita:

1. Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Sakarsē katlu, kurā paredzēts gatavot ēdienu. Ielej katlā eļļu un apcep sīpolus aptuveni 2 minūtes. Sīpoli ir gatavi, kad tie kļūst zeltaini caurspīdīgi.

2. Pievieno vistas stilbiņus un apcep tos no abām pusēm gaiši brūnus. Kamēr apcepas vistas stilbiņi, noskalo un saplucina salvijas lapas. Tad tās kopā ar olīvām liek katlā. Pacep visu aptuveni 5 minūtes.

3. Tomātus sagriež mazos gabaliņos un kopā ar konservētajiem tomātiem ber katlā. Pievieno piparus un sāli pēc garšas. Var izmantot tikai svaigus tomātus un tikai konservētus, bet garša ir vislabākā, ja lieto gan svaigos, gan konservētos puse uz pusi.

4. Pielej vīnu un sautē aptuveni 10 minūtes. Katlam uzliek vāku un visu sautē 20 minūtes.

5. Pasniedz karstu kopā ar vārītiem rīsiem vai grauzdētu maizīti.

Variācijas par tēmu:

Šai receptei var izmantot veselu vistu, iepriekš to sadalot aptuveni vienādos gabalos, vai arī vistas fileju, ja garšo tikai 'baltā' gaļa.

Ne vienmēr var būt pieejama salvija. Ja nav - nekas, gatavojat šo ēdienu bez tās. Garšos mazliet citādi, bet arī labi.


Ja Jūs nejauši ir pārsteiguši izsalkuši viesi, tad, lai nebūtu pārāk ilgs laiks jāpavada pie plīts, pagatavojiet viņiem vistu akniņas.

Vistu akniņas nemaksā dārgi, tās ir pieejamas gandrīz visos veikalos un to pagatavošana neprasa vairāk kā 30 minūtes.
Šoreiz tās gatavosim kopā  ar rudenīgajiem Antonovkas āboliem, skābenu baltvīnu un aromātisku medu, un Jūsu draugi patiesi jutīsies kā labā restorānā.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

500 g vistu aknu

2-4 svaigi timiāna zariņi

1 liels sīpols

2-3 skābeni āboli

100 ml sausa baltvīna

1 ēdamkarote medus

sāls, malti melnie pipari

olīveļļa cepšanai

4 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Aknas noskalo un nogriež liekās plēves un taukus. Ja aknas ir palielas, tās pārgriež uz pusēm.

2. Sīpolu notīra un sagriež šķēlītēs vai gredzenos.

3. Ābolus notīra, nomizo un sagriež šķēlītēs.

4. Uzkarsētā pannā liek noskalotus timiāna zariņus un sīpolus un apcep 2-3 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini.

5. Pievieno ābolus, medu un maigi sutina, līdz āboli kļūst mīksti.

6. Aknām uzkaisa šķipsniņu sāls, piparus un tās apcep uz atsevišķas pannas.

7. Kad aknas ir apceptas no visām pusēm brūnas, tās pievieno sīpoliem un āboliem.

8. Pannā ielej vīnu un uz nelielas uguns visu sautē 4-5 minūtes, līdz vīns ir iztvaikojis.

9. Ēdienu pasniedz karstu. Aknas labi gar šos kopā ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni.

Palutiniet savus mīļos ar gardiem un vienkārši pagatavojamiem ēdieniem no žurnāla "Pie Galda!" recepšu krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!