Torte 'Cielaviņa'
Foto: Valdis Ošiņš

Recepti piedāvā "Pie Galda!" foto stiliste Sandra Ošiņa sadarbībā ar mājas lapu www.garsigalatvija.lv. "Nevaru apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotā torte precīzi atbilst oriģinālam. Receptēs, ko atradu internetā, sastāvā bija minēti zemesrieksti. Tā kā man labāk garšo lazdu rieksti, izvēlējos tos, turklāt neapgrauzdēju, kā bija ieteikts. Manuprāt, lazdu rieksti un mandeles grauzdējot zaudē savu maigo un īpašo garšu. Ja vēlaties turēties pie oriģinālā varianta, riekstus pirms pievienošanas bezē masai vajag uz sausas pannas apcept," stāsta receptes autore.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Ja nav laika vai vēlēšanās šiem laiku un pacietību paģērošiem tortes rotāšanas procesiem, rotāšanai var izlīdzēties ar krēmu un veseliem riekstu kodoliem vien. Arī tā būs ļoti garšīgi, turklāt jo ilgāk torte ievilksies, jo gardāka kļūs.

Torti labāk cept iepriekšēja vakarā, rotāt no rīta un līdz vakaram atstāt ievilkties. Izmēģiniet uz gada nogales svētkiem izcept šo kārumu, un būs priecīgs tas cilvēks, kurš ledusskapī atradīs pēdējo gabaliņu!

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Bezē biskvītam

  • 400 g cukura
  • 6 olu baltumi
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzi kartupeļu miltu
  • 200 g lazdu riekstu
  • šķipsniņa sāls
  • cepamais papīrs
  • sviests papīra ietaukošanai
  • divas cepamās plātis

 Krēmam

  • 6 olu dzeltenumi
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 40 g ūdens
  • 300 g mīksta sviesta
  • 3-4 ēdamkarotes kakao
  • 150 g vai nedaudz vairāk iebiezinātā piena ar cukuru (nevārīta)
  • 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena - ruma, konjaka, brendija vai balzama

 Rotāšanai

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 50 ml saldā krējuma
  • 50-100 g lazdu riekstu

Papildu:

  • ja vēlas riekstus karamelizēt, nedaudz cukura un sviesta
  • 50 g tumšās šokolādes, metāla pamatne un špahtelnazis rotājumu veidošanai

 12 gabaliņi

Pagatavošana:

1. Ar nazi sasmalcina riekstus.

2. Ieslēdz cepeškrāsni 150 °C temperatūrā režīmā ar ventilatoru. Sagatavo cepamās plātis: uz diviem cepamā papīra gabaliem uzzīmē apļus 26 cm diametrā, ietauko ar sviesta piciņu un klāj uz plātīm.

3. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus liek ledusskapī. Olu baltumus tīrā un sausā lielā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.

4. Ar karoti bezē masu izdala vienādās daļās pa plātīm uzzīmētajos apļos. Virsu nogludina.

5. Liek plātis cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1 stundu, pēc tam biskvītus atstāj uz nakti lēni atdzist cepeškrāsnī.

6. Nākamajā dienā taisa krēmu. Uzvāra ūdeni ar cukuru.

7. Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu. Kad masa uzputojusies gaišāka un biezāka, putojot pievieno sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu atdzesē ledusskapī līdz tortes rotāšanai.

8. Bezē pamatnēm noņem cepamo papīru, uzmanīgi apgriežot tās otrādi, un tad liek atkal pareizā virzienā uz skaista šķīvja vai pamatnes. Pusi krēma klāj uz vienas bezē pamatnes, otru liek virsū.

9. Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, izkausē šokolādi un ar karoti pārlej tortes virsai. Atdzesē.

10. Ja vēlas torti rotāt greznāk, lazdu riekstus rotāšanai var iepriekš apstrādāt ar karameli. Kā to darīt, lasiet www.piegalda.lv/padomi.

11. Torti rotā ar krēma rozītēm, šokolādes dekoriem un lazdu riekstiem. Liek ledusskapī savilkties.

Palutiniet savus mīļos ar gardiem un vienkārši pagatavojamiem ēdieniem no žurnāla "Pie Galda!" recepšu krājumiem.

Seko Delfi arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form