Foto: DELFI
Otrdien divos valsts sociālās aprūpes centros (VSAC) miruši pensijas vecuma iemītnieki – viens izdarījis pašnāvību, bet otrs miris pēc iemītnieku savstarpēja konflikta, kura apstākļus izmeklē policija, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijā (LM).

Centra "Zemgale" filiāles "Jelgava" iemītniekam bija 66 gadi un viņa nāves cēlonis ir pašnāvība. Savukārt centra "Latgale" filiāles "Kalupe" iemītniekam bija 73 gadi un viņš slimnīcā miris pēc filiālē notikuša iemītnieku konflikta.

Labklājības ministrija izsaka visdziļāko līdzjūtību mirušo tuviniekiem un uzsver, ka abos gadījumos iemītnieku nāve nav saistīta ar sociālo aprūpi. Abās situācijās sociālo aprūpes centru darbinieki nekavējoties rīkojās, izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī atbilstoši ārstu norādījumiem sniedza profesionālu un savlaicīgu palīdzību.

LM no abu VSAC direktorēm ir pieprasījusi paskaidrojumus par nāves gadījumiem.

Ņemot vērā VSAC konstatētos trūkumus klientu aprūpē, LM izstrādājusi informatīvo ziņojumu valdībai par situācijas stabilizēšanu valsts sociālās aprūpes centros. Ziņojumu LM šobrīd saskaņo ar Tieslietu un Finanšu ministrijām.

Tāpat ministrija ir aicinājusi nevalstiskās organizācijas izvērtēt sociālās aprūpes institūcijās esošo iemītnieku dzīves kvalitāti. LM sadarbībā ar ekspertiem trijās VSAC filiālēs īstenos pilotprojektu, lai pārliecinātos, vai izstrādātais iemītnieku grupēšanas modelis un pakalpojuma organizēšana atbilstoši klientu vajadzībām, ir efektīvi piemērojams praksē.

Pēc LM statistikas datiem, šā gada 1.aprīlī ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus saņēma 4545 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!