Foto: DELFI
Lai sniegtu psiholoģisko palīdzību septiņu traģiskajā autoavārijā bojāgājušo jauniešu ģimenēm, skolasbiedriem un pedagogiem, nākampirmdien, 9.janvārī, uz Krāslavu dosies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) krīzes komanda, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijā (LM).

Pašlaik psihologi apkopo nepieciešamo informāciju, lai varētu sniegt nepieciešamo psiholoģisko atbalstu. Konsultāciju laikā krīzes komanda arī informēs bojāgājušo jauniešu ģimenes, skolasbiedrus un pedagogus par turpmāko iespējamo psiholoģiskās un emocionālās palīdzības saņemšanu.

LM norāda, ka krīzes komanda tika izveidota 2009. gada nogalē, lai sniegtu bezmaksas psiholoģisko atbalstu bērniem ārkārtas krīzes situācijā visā Latvijas teritorijā. Krīzes komandā ir pieci psihologi un tikpat VBTAI inspektori, kuri ir speciāli apmācīti šim darbam.

Komanda tika izveidota, jo pašvaldībās krasi samazinājās atbalsta personāls, kas varētu nekavējoties reaģēt krīzes situācijās. Komandas darbības pieredze rāda, ka neatliekama psiholoģiskā palīdzība ir nepieciešama ne tikai bērniem, bet arī pedagogiem, tuviniekiem un citiem pieaugušajiem, kas ir iesaistīti traģēdijās.

Pērn krīzes komandas psihologi snieguši palīdzību 16 gadījumos, tādējādi nodrošinot atbalstu 296 bērniem, 49 pedagogiem, 8 vecākiem un 4 organizāciju darbiniekiem. Kopumā kopš 2009.gada palīdzība sniegta 31 gadījumā, nodrošinot psiholoģisko atbalstu 658 bērniem, 145 pedagogiem, 39 vecākiem un 4 organizāciju darbiniekiem.

Krīzes situācijas, kad iespējams saņemt krīzes komandas speciālistu palīdzību, ir tādi negadījumi, kuros iesaistīti vai cietuši bērni, piemēram, dabas katastrofas, transporta negadījumi, nelaimes gadījumi masu pasākumos, ugunsgrēki, seksuāla vardarbība, fiziski ievainojumi, smagi mantiski nodarījumi, pieaugušajiem - bērna nāve, bērna pašnāvība, slepkavība u.tml.

Jau vēstīts, ka 1.janvāra agrā rītā Krāslavas novadā ceļa posmā Izvalta-Šķeltava notika traģiska avārija, kurā gāja bojā septiņi 16-19 gadu veci jaunieši. Viņi, visticamāk, atgriezās mājās no jaunā gada svinībām. Automašīnā bija septiņi cilvēki - seši salonā un viens bagāžniekā.

Vieglā automašīna "Mazda" ceļa līkumā nobrauca no ceļa un iebrauca upē. Glābēji atrada auto, kas bija apgāzusies uz jumta. Visi pasažieri jau bija zaudējuši dzīvības.

Šajā ceļa posmā ir ļoti ass pagrieziens, uz ceļa bija sniegs un ledus. Galvenie iemesli traģiskajai avārijai pie Krāslavas bijis neatbilstošs braukšanas ātrums un automašīnas tehniskais stāvoklis. Krāslavā traģiskajā avārijā jaunieši gāja bojā noslīkstot, nevis gūstot traumas. Pagaidām nav zināms, vai jaunieši bija alkohola reibumā.

Krāslavas novadā ceturtdien izsludināta sēru diena, kad arī plkst.10 Krāslavas Romas katoļu baznīcā ir paredzēts aizlūgums bojā gājušo jauniešu piemiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!