Latvijas memoriālie muzeji – A.Upīša memoriālais muzejs, A.Čaka memoriālais dzīvoklis un J.Akuratera muzejs ir iecerējuši šī gada 30.aprīlī Mākslas dienu ietvaros rīkot jau trešo kopprojektu - akciju “ČAU, Bohēma!”, portālu „Delfi” informē akcijas rīkotāji.
Projektā "ČAU, Bohēma!" paredzēts akcijas apmeklētājus gājienā pa pilsētas centru iepazīstināt ar vietām, kur atradās Rīgas senie krodziņi - "Mazais Vērmaņa parks", "Kafē de Paris", "Sukubs", "Šīrona krogs", ", O.Švarca restorāns, "Pegazs" bijušajā Benjamiņu namā u.c., kur pulcējās literāti, mākslinieki, deputāti un Rīgas elites pārstāvji. Nereti šajos krodziņos dzima ideja kādam dzejolim, stāstam vai romānam. Vairākas veco krodziņu ēkas nav saglabājušās, to aprises un interjerus ekskursijas dalībnieki varēs iepazīt senos fotoattēlos.

Ekskursijas sākums paredzēts 30.aprīlī plkst. 16.00 A.Upīša memoriālajā muzejā Brīvības ielā 38. Akcijas dalībnieki iepazīsies ar maršrutu un rakstnieka vērojumiem iecienīto krodziņu vietās, to atspoguļojumu romānos "Zelts", "Sieviete", "Renegāti" un "Ziņģu Ješka Rīgā". Tiks izspēlēts rakstnieka vestes, spieķa un hūtes stāsts par dramatiskajiem piedzīvojumiem Jaunķemeru peldvietā. A.Upīša muzejā apmeklētāji digitālā versijā virtuāli izsekos rakstnieku un mākslinieku populārākajām pulcēšanās un bohēmas vietām Rīgas centrā.

Plkst. 16.20 akcijas dalībnieki dosies uz bijušo "Mazā Vērmaņa parku" (Tērbatas un Elizabetes ielu stūrī), tālāk uz krodziņiem "Kafē de Paris" un "Pegazs", kur stāstījumā tiks iepazīstināti ar A.Upīša un A.Čaka piedzīvojumiem un vērojumiem minētajās vietās.

Plkst. 16.35, noklausoties informāciju par 20.gs. 20. - 30.gadu mākslinieku iecienīto pulcēšanās vietu "Sukubs" (Merķeļa ielā iepretim Vērmanes dārzam), ekskursanti dosies uz A.Čaka memoriālo dzīvokli.

Plkst. 17.00 A.Čaka muzejā akcijas dalībnieki ieklausīsies atmiņu stāstījumā par rakstnieka bohēmas gaitām un dzejnieks dzīvokļa iemītnieku atmiņas par piedzīvojumiem pēc A.Čaka nāves Lāčplēša ielas dzīvoklī. Uz sena patafona tiks atskaņotas "Bellacord" skaņu plates ar 20.gs. 30.gadu melodijām.

Plkst. 18.00 akcijas noslēgums notiks J.Akuratera muzejā, kur bohēmas pierādījumi tiks meklēti mājas noslēpumainajās vietās, kamīna zālē aktieris G.Grasbergs izspēlēs J.Akuratera dzejas montāžu "Dzīves vīns".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!