10.oktobrī Tukuma pilsētā sākās apkures sezona. Tukuma pilsētas dzīvokļos siltumu piegādā divi siltumražotāji no trīs katlumājām – A/S „Komforts” Jauntukuma mikrorajonā, pašvaldības SIA „Tukuma siltums” pilsētas centrālajā daļā un Lauktehnikas mikrorajonā, pastāstīja pilsētas domes preses sekretāre Liene Zērvēna.
Pašlaik Tukumā izmanto vietējo kurināmo - malku, šķeldu un skaidas. Ja būs nepieciešams, centrālā katlumāja var strādāt arī ar šķidro kurināmo - mazutu, jo veicot katlumājas rekonstrukciju tika saglabāti mazuta katli.

Pagājušajā apkures sezonā darbu uzsāka jaunā centrālā katlumāja, kas tiek kurināta ar koksnes šķeldu un skaidām. Pateicoties šim faktam, kā arī veiktajiem darbiem pilsētas siltumapgādes sistēmas sakārtošanā, šajā apkures sezonā centrālās katlumājas saražotajam siltumam tiek samazināts tarifs - Ls 21,65 par megavatstundu (iepriekš 22,40 Ls/Mwh).

Lauktehnikas mikrorajonā siltumapgādi nodrošina otra pašvaldības SIA „Tukuma siltums” katlumāja un šeit tarifs ir 20,70 Ls/Mwh. Savukārt Jauntukuma mikrorajonā, kur siltumu piegādā A/S „Komforts”, tarifs ir 16,21 Ls/Mwh, skaidroja Zērvēna.

Šogad īpaša vērība tika veltīta siltumtrašu stāvoklim un attiecīgi arī siltuma zudumu samazinājumiem trasēs. Diemžēl no padomju laikiem saglabājušās siltumtrases ir sliktā tehniskā stāvoklī. Šogad pilsētā no kopējā 11,5 km siltumtrašu garuma tika nomainītas caurules vairāk kā 1 km garumā. Tik liels ieguldījums siltumtrašu sakārtošanā nav veikts pēdējo 14 gadu laikā. Slikto, bojāto cauruļu vietā tika ieguldītas jaunas, rūpnieciski izolētas caurules, kas ļauj būtiski samazināt siltuma zudumus, līdz ar to samazināt arī siltuma ražošanas izmaksas. Caurules siltumtrasēs nomainītas Raudas, Spartaka un Kurzemes ielās. Šogad centralizētai siltumapgādes sistēmai ir pieslēgts arī pilsētas kultūras nams un Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes baznīca.

Iepriekšējos divos gados pilsētas dzīvojamās mājās ir uzstādīti automātiskie siltuma mezgli un katrai mājai arī siltuma patēriņa skaitītāji. Līdz ar to katras mājas iedzīvotājiem ir iespējas pašiem izlemt un noteikt - kad sākt saņemt siltumu mājā un kad saņemt karsto ūdeni, kādu siltuma režīmu un siltuma daudzumu patērēt. Iedzīvotājiem ir iespējas ekonomēt.

Šogad caurules siltumtrasēs ir nomainītas arī vairākos kritiskos posmos Jauntukuma mikrorajonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!