Saskaņā ar pēdējiem CSP datiem tūristu skaits Jūrmalā laikā posmā no 2007.gadā janvāra līdz septembrim sasniedza 105 058 viesus, kas ir par 3 019 jeb 3% vairāk nekā šajā pašā posmā 2006.gadā, informē Jūrmalas domē.
Viesi no Latvijas veido 31%, savukārt ārvalstu tūristi 69% no kopējā tūristu skaita. Tūristu sadalījums pa valstīm 2007.gada janvārī – septembrī izskatās šādi:

Latvija – 31%; Krievija - 14%; Igaunija – 14%; Lietuva – 13%; Somija – 7%; Norvēģija – 6%; Vācija – 5%; Zviedrija – 4%; Baltkrievija – 4%; citas valstis – 2%.

Kopējais nakšņojumu skaits Jūrmalā šajā laika posmā ir 337 282. Savukārt vidējais tūristu uzturēšanās ilgums Jūrmalā pirmajos trīs gada ceturkšņos bija vidēji 3,1 diennakts, kas vēlreiz pierāda to, ka tūristi ilgāk paliek tūrisma galamērķos, kas piedāvā veselības tūrisma produktus, jo kopumā Latvijā vidējais uzturēšanās ilgums vidēji ir uz pusi mazāks - 1,6 diennaktis.

Saskaņā ar CSP datiem par Jūrmalas naktsmītņu noslogojumu var secināt, ka procentuāli visvairāk viesi izvēlējušies kempingus (59%), sanatorijas (46%), viesnīcas (37%), kūrortviesnīcas (35%) un viesu mājas (16%). Uz perioda beigām Jūrmalas tūristu mītnēs tika oficiāli nodarbināti 2 220 cilvēki.

Analizējot datus pēc valstu sadalījuma, var secināt, ka pēdējā ceturkšņa laikā visvairāk pieaudzis tūristu skaits no Norvēģijas (par 3 339 viesiem salīdzinājumā ar 2006.gada deviņiem mēnešiem), kas izskaidrojams ar to, ka norvēģu tūristi ir apmierināti ar pakalpojumu augsto kvalitātes līmeni Jūrmalas spa viesnīcās, kā arī ar to cenu piedāvājumu.

Tāpat ir liels Krievijas tūristu skaita pieaugums un interese (par 3 207 viesiem vairāk nekā 2006.gadā šajā periodā), jo vasaras mēnešos tiek piedāvāts plašs kultūras un sporta pasākumu klāsts.

Turpina pieaugt viesu skaits no Zviedrijas (par 1 223 viesiem vairāk), kas izskaidrojams ar to, ka spa un kūrortārstniecības pakalpojumu kvalitāte Jūrmalā ir augsta, bet cenu līmenis zemāks nekā Zviedrijā. Viesu skaitu palielināja šajā gadā attīstītā prāmju līnija no Stokholmas uz Rīgu.

Šogad Centrālā statistikas pārvalde apkopo datus tikai par 33 Jūrmalas naktsmītnēm un to noslogojumu, toties pilsētas domes tūrisma informācijas datu bāzē ir uzskaitītas 63 tūristu mītnes. Šogad ir uzsākta aktīvāka sadarbība ar CSP, lai jau 2008.gadā CSP datu bāze būtu daudz pilnīgāka, un ar 2008.gadu šie statistikas dati būtu daudz precīzāki.

Svarīgi atzīmēt, ka tūristu skaita pieaugums pirmajos sešos mēnešos bija par 10% lielāks nekā 2006.gadā, kas liecina par to, ka arvien vairāk tūristu brauc uz Jūrmalu ziemā un pavasarī. Vasaras mēnešos Jūrmalas naktsmītņu noslogojums ir ļoti augsts, līdz ar to tiek atvērtas jaunas naktsmītnes un parādās iespēja izmitināt lielāku skaitu atpūtnieku, taču jāatzīst, ka 2007.gadā jaunās naktsmītnes tika atvērtas tikai vasaras beigās. Viesu, kas vēlas atbraukt uz Jūrmalas kūrortpilsētu vasaras mēnešos, īpaši jūlijā un augustā, ir lielāks, nekā Jūrmalas tūristu mītņu piedāvājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!