Foto: F64
Naktī uz 27.martu Jelgavā ūdens Lielupē krities par 19 centimetriem. Savukārt Kalnciemā ūdens līmenis turpina celties, sestdien raksta portāls "jelgavnieki.lv"

Foto galerija

Sestdien, 27.marta rītā Lielupes ūdens līmenis Jelgavā rāda atzīmi 304 centimetri. Salīdzinot ar 20.00 piektdienas vakarā tas krities par 19 centimetriem. Arī Staļģenē ūdens atkāpies par 1 centimetru un rāda 459 centimetru līmeņa atzīmi. Par četriem centimetriem Lielupe cēlusies Kalnciemā un pašlaik ūdens līmenis sasniedzis 244 centimetrus virs jūras līmeņa, informē pašvaldība.

Ledus sastrēgums, kas bija vērojams pie Staļģenes, izgājis cauri Jelgavai. Līdz Jelgavai un zemāk upe no ledus ir tīra. Civilās aizsardzības speciālistiem gan grūti prognozēt, kādas sekas var radīt meteorologu solītais siltais laiks un lietus gāzes Latvijā un Lietuvā.

Jelgavas pilsētā Svēte atkāpjas negribīgi un 6.līnija joprojām ir ūdenī. Pašvaldības policijas darbinieki 6.līnijas iedzīvotājiem palīdzējuši tikt pāri ūdenim un doties dienas gaitās.

Virzoties uz upes lejteci, sestdien no rīta pie Lielupes ietekas jūrā strādā divi ledlauži, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inga Vetere.

Abi ledlauži upē iebraukuši no Lielupes attekas - Buļļupes puses.
Arī jauni ledus spridzināšanas darbi Latvijas upēs netiek plānoti.

Kā liecina "Latvijas valsts ceļi" apkopotā informācija, sestdien no rīta plūdu dēļ braukšanas apstākļi ir apgrūtināti uz autoceļa Nereta - Grīcgale - Erberģe 19,8 un 23 kilometrā. Tāpat pārplūdis ceļi bijušajā Jelgavas rajonā: Tušķi - Kalnciems 15 kilometrā, Upmaļi -Cīruļi 9 kilometrā un Mežciems-Staļģene-Stūrīši 4 līdz 5 kilometrā.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministre Linda Mūrniece pēc plūdu skartā Kalnciema apmeklējuma piektdien atzinusi - situācija ir nopietna, taču ne tik sarežģīta, lai izsludinātu ārkārtas stāvokli.

Savukārt Lielupes grīvā piektdienas vakarā pabeigta sēkļa spridzināšana, un dziļāka upes gultne samazina risku, ka no Jelgavas un Kalnciema peldošie ledus gabali veidos sablīvējumu Lielupes grīvā un radīs plūdus Jūrmalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!