Foto: DELFI

Pēdējo dienu lietavu ietekmē visās Latvijas upēs paaugstinājās ūdens līmenis, dažviet - galvenokārt mazajās Latgales un Vidzemes upēs - tas sasniedza aptuveni tikpat augstu atzīmi kā palu laikā šā gada pavasarī, liecina aculiecinieku novērojumi un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mērījumi.

Patlaban - līdz ar sausāka laika iestāšanos - ūdens līmenis vairumā upju sāk kristies. Ūdens līmeņa paaugstināšanās vēl turpinās lielajās upēs, tostarp Abavā, Aiviekstē, Daugavā, Gaujā, Lielupē un Ventā.

Plašā teritorijā gar Aivieksti applūdušas palienes. Ūdens līmenis pie Lubānas kopš mēneša sākuma kāpis teju par diviem metriem, savukārt upes lejtecē pie HES tas paaugstinājies par 1,3 metriem, tikai par 20 centimetriem atpaliekot no šā gada pavasarī reģistrētā maksimuma.

Arī Lielā Jugla vietām izkāpusi no krastiem. Pie Zaķumuižas ūdens līmenis ir 4,5 metri virs stacijas nulles atzīmes. Palu laika augstākais ūdens līmenis Lielajā Juglā šogad tika konstatēts 23.-24.martā, kad tas sasniedza 4,66 metru atzīmi. Tiesa, pērn un aizpērn pavasara pali bija daudz lielāki - ūdens līmenim paaugstinoties līdz 6,14 metriem, Lielā Jugla applūdināja plašas teritorijas.

Gaujas līmenis kopš mēneša sākuma cēlies vidēji par 1,1-1,3 metriem, tāpat noticis Lielupē pie Mežotnes un Staļģenes, savukārt Ventas augštecē un pie Kuldīgas ūdens līmenis kāpis attiecīgi par 1,6 un 1,4 metriem.

Daugavā pie Krāslavas ūdens līmenis pēdējo divu nedēļu laikā paaugstinājies par 2,7 metriem, pie Jēkabpils - par 1,1 metru. Šā gada pavasara maksimālais ūdens līmenis bija par 1,3-3 metriem augstāks.

Turpmāk ūdens līmenis upēs pārsvarā pazemināsies un pārplūdušās upes atgriezīsies savā gultnē.

Ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūrā ir +3..+8 grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!