Foto: DELFI
Valdība otrdien uzdeva Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) izstrādāt un līdz nākamā gada 1.maijam iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus par plānošanas reģionu funkciju, mantas, finanšu līdzekļu, tiesību un saistību pārņēmējiem.

Ar premjera Valda Dombrovska (V) rīkojumu šogad novembrī izveidotā darba grupa, kuras sagatavoto ziņojumu otrdien izskatīja valdība, rosina plānošanas reģionu likvidāciju pabeigt līdz 2012.gada 1.janvārim.

Darba grupa rosina vērtēt iespējas plānošanas reģionu funkcijas nodot Vides un reģionālās attīstības ministrijai, novadu pašvaldībām un otrā līmeņa pašvaldībām jeb apriņķiem, kurus varētu ievēlēt 2013.gada pašvaldību vēlēšanās. Ziņojumā norādīts, ka šis variants ir visizdevīgākais un to atbalsta arī paši plānošanas reģioni.

Reģionālās attīstības likumā noteikts, ka plānošanas reģions ir atvasināta publiska persona un tās lēmējorgāns ir plānošanas reģiona attīstības padome. Pašlaik ir izveidoti pieci plānošanas reģioni - Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales. Būtiskākās reģionu funkcijas ir reģionālā līmeņa attīstības plānošana un koordinācija, vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu tiesiskuma uzraudzība, sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīkla reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos organizēšana un citas.

Valsts budžeta finansējums plānošanas reģionu uzturēšanai ir samazinājies no 1,35 miljoniem latu 2009.gadā līdz 693 665 latu šogad. Papildus reģioni no valsts budžeta saņem arī 200 000 latu sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanai. Paši plānošanas reģioni no 2006. līdz 2010.gadam no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un ārvalstu atbalsta instrumentu, kā arī citu avotu finansējuma ir piesaistījuši 9,4 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!