Gulbenes novada dome šonedēļ ir saņēmusi vēstuli no pilsētas uzņēmējiem, kuri lūdz aizliegt gadatirgu rīkošanu, lai viņiem nebūtu jālikvidē savi uzņēmumi un jāstājas bezdarbniekos.

Gulbenes novada domes Attīstības un īpašumu nodaļa nodaļas vadītāja Saulcerīte Indričeva stāsta, ka Tautsaimniecības komitejas sēdē, kas notika ceturtdien, nolemts šo jautājumu skatīt nākamajā domes sēdē, kas notiks nākamceturtdien.

"Vēstuli ir parakstījuši vairāk nekā 20 uzņēmēji. Nolēmām, ka informēsim visus deputātus, lai visi izsaka savu viedokli un tad lemj. Novada domes priekšsēdētāja Sandra Daudziņa min`eja, ka tas, acīmredzot, ir signāls, ka situācija tiešām ir nopietna. Vai tie ir lielāki vai mazāk uzņēmēji, viņi visi kopīgi domā par nākotni, un tas ir vērtējams pozitīvi," saka Indričeva.

"Mēs sameklējām pilsētas domes kādreizējo lēmumu par gadatirgu rīkošanu astoņas reizes gadā noteiktos periodos un esam nolēmuši šo jautājumu kārtīgi izdiskutēt. Noteikti varu teikt, ka šis jautājums nav viennozīmīgi vērtējams, jo konkurence pastāv visur. Jaunnedēļ ir jāmēģina aprunāties ar cilvēkiem, kas ir parakstījuši šo vēstuli, ir jāizvērtē situācija, kāpēc šāda vēstule tapa, jāaprunājas arī ar tirgus organizatoriem. Es domāju, ka kaut kādu risinājumu var rast."

SIA "Džanita" īpašniece Džaneta Priedeslaipa, kas ir parakstījusi vēstuli, laikrakstam atklāj, ka situācija ir diezgan nepatīkama.

"Cilvēki tiešām gaida, kad notiks gadatirgus, un jau labu laiku pie vietējiem uzņēmējiem nemaz nenāk iepirkties. Esam arī paši mēģinājuši tirgoties gadatirg`u, taču cilvēki zina, ka mēs esam vietējie, un iet garām, sakot, ka atnāks citā dienā. Protams, neviens neatnāk. Kādu nedēļu pirms un pēc tirgiem cilvēki pērkas ļoti slikti," secina Priedeslaipa.

"Gadatirgu varētu rīkot tikai pāris reizes gadā, bet ne jau katru mēnesi, es neko nesaku - lai jau cilvēkiem ir iespēja nopirkt arī kaut ko citu. Kādreiz jau neviens neiebilda pret gadatirgiem, bet šajā gadā cilvēku pirktspēja ir milzīgi kritusies. Arī mēs pārdotu lētāk, tāpat kā tas notiek uz tirgus, lai tikai paņem, ja tikai kāds ņemtu."

Arī uzņēmēja Jautrīte Rosne, kurai ir neliela bodīte uz tirgus un kura arī ir parakstījusi šo vēstuli, atzīst, ka vietējiem uzņēmējiem gadatirgus nes zaudējumus.

"Cilvēki, kas brauc tirgoties šurp no citām pilsētām gadatirgu laikā, ved tieši to pašu preci. Es tiešām atbalstītu, ja šurp brauktu amatnieki vai arī tirgotāji, kas vestu kaut ko pavisam citu. Pirktspēja šobrīd jau tāpat ir ļoti zema, tādēļ cilvēki kādu brīdi pirms tirgus pie mums neko nepērk."

Arī Rosne piekrīt, ka viņa nebūtu pretim, ja gadatirgus tiktu rīkots tikai pāris reizes gadā, nevis tik bieži, kā tas tiek darīts tagad.

"Esmu dzirdējusi, ka arī citās pilsētās uzņēmēji ir lūguši palīdzību domes vadībai un tā ir nākusi pretī uzņēmējiem - gadatirgus tiek rīkots retāk," saka uzņēmēja.

Pārtikas veikala "Zīle" vadītāja Vizma Bērtiņa uzskata, ka gadatirgu aizliegšana nebūtu pareizākais variants.

"Protams, arī mums pašiem neiet spīdoši, bet, manuprāt, cilvēkiem pašiem ir jāizvēlas. Protams, es piekrītu, ka novada domei būtu jāpiedomā un jārod kādi risinājumi, kā varētu stimulēt savējos uzņēmējus," uzskata Bērtiņa.

Viņa arī piebilst, ka daudz svarīgāk būtu ierobežot svešo uzņēmēju ienākšanai mūsu pilsētā, dodot priekšroku savējiem, jo pašreiz mūsu pašu veikalniekus pilsētā var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!