Konkurences padome (KP) 31.maijā pieņēma lēmumu atļaut apvienošanos, kas paredzēta, SIA "Neste Latvija" ("Neste") iegādājoties SIA "Trest Oil Co" ("Trest") degvielas uzpildes staciju Jēkabpilī, kā arī uzlika naudas sodu 18 390 latu apmēra par laicīgi nepaziņotu apvienošanos.
Apvienošanās rezultātā "Neste" iegūs īpašumā "Trest" piederošo nekustamo īpašumu - zemes gabalu un degvielas uzpildes staciju, kas atrodas uz šī zemes gabala Jēkabpilī, Rīgas ielā 247, portālu "Delfi" informēja KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Dana Sosnovska.

KP izvērtēja, kā apvienošanās ietekmēs konkurences apstākļus un tirgus koncentrāciju Jēkabpils pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, jo saskaņā ar Konkurences likumu apvienošanos var aizliegt, ja tās rezultātā rodas vai nostiprinās apvienošanās tirgus dalībnieka dominējošais stāvoklis (tirgus daļa vismaz 40%) vai var tikt būtiski samazināta konkurence tirgū.

Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū pirms apvienošanās darbojās desmit tirgus dalībnieki, un lietas izpētes gaitā KP konstatēja, ka "Neste" tirgus daļa konkrētajā tirgū pēc apvienošanās nesasniegs 40%.

Ņemot vērā minēto, KP atzina, ka nav pamata ierobežot "Neste" un "Trest" apvienošanās darījumu, jo tā rezultātā benzīna mazumtirdzniecības tirgū un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Jēkabpils pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē neradīsies "Neste" dominējošais stāvoklis, kā arī nenotiks konkurences būtiska samazināšanās.

Papildus KP konstatēja, ka "Neste" ziņojumu par apvienošanos iesniedza ar 300 dienu kavējumu, tādējādi ir pārkāpts Konkurences likumā noteiktais pienākums ziņot par darījumu pirms apvienošanās. Par laicīgi nepaziņotu apvienošanos KP piemēroja "Neste" naudas sodu, kas jāieskaita valsts budžetā.

Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās darījums tiek realizēts saskaņā ar "Neste" attīstības stratēģiju palielināt benzīna un dīzeļdegvielas tirdzniecības apjomu Latvijā. Pēc darījuma īstenošanas konkrētajā tirgū "Neste" būs divas A24 degvielas uzpildes stacijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!