Liepājas SEZ pārvalde izsludinājusi konkursu par Liepājas ostas padziļināšanas darbu veikšanu, līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka ir uzsākusies projekta „Liepājas ostas padziļināšana” realizācija, informēja Liepājas pašvaldībā.
Tas ir transporta nozares projekts, kura mērķis ir uzlabot un sakārtot Liepājas ostas infrastruktūru, nodrošinot TEN - T (Trans - Eiropas transporta tīkla) infrastruktūras attīstību un pilnvērtīgu noslodzi. Projekta realizācijas papildus mērķis ir kuģošanas drošības uzlabošana ostā, nodrošinot maksimāli drošu kuģu piekļuvi ostai no jūras puses. Projekta kopējās izmaksas 22,7 miljoni latu.

Projekta realizācijas rezultātā tiks veikta Liepājas ostas kuģu ceļa un Brīvostas rajona akvatorijas padziļināšana līdz attiecīgi 12,5 un 12 metru atzīmēm, veikta "Loču" kanāla rekonstrukcija un Ziemas ostas rajona akvatorijas padziļināšana līdz 7 metru dziļumam. Projekta ietvaros modernizēs arī Kuģu satiksmes vadības centru, kas nodrošinās padziļinātās ostas akvatorijas drošu izmantošanu lieltonnāžas un tuvsatiksmes kuģu satiksmei.

Liepājas SEZ pārvaldes Investīciju un Mārketinga daļas vadītājs Ivo Koliņš uzsver, ka uzlabotā ostas infrastruktūra ļaus ievērojami samazināt Liepājas ostu apmeklējošo kuģu izmaksas, palielinot lieltonnāžas kuģu lietderīgo kravnesības noslodzi un samazinot kuģu dīkstāvju izmaksas nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā. Kravu pārvadājumu izmaksu samazināšanās un uzlabotā pieeja ostai no jūras puses veicinās ostas kravu apgrozījuma palielināšanos un pilnvērtīgu TEN - T tīkla infrastruktūras noslodzi.

„Liepājas ostas padziļināšana" projekta plānotās kopējās izmaksas - 22,7 miljoni latu, no kuriem 74,5% jeb 17,6 miljonus latu sastāda ES Kohēzijas fonda finansējums, 19,6% jeb 4,6 miljonus latu - Latvijas valsts budžeta finansējums un

Liepājas SEZ pārvaldes finansējums - 5,9% vai 1,4 miljoni latu. Papildus Liepājas SEZ pārvalde segs arī projekta neattiecināmās izmaksas - pievienotās vērtības nodokļa un projekta realizācijas autoruzraudzības maksājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!