Lai arī ārsti un dietologi nepārtraukti mums atgādina par brokastu nozīmi mūsu organismam, daudzi joprojām neapzinās, cik svarīgi katru dienu sākt ar brokastu rituālu. Neuzņemot nepieciešamo brokastu devu, mēs zaudējam enerģiju, kas nepieciešama ne tikai rīta cēlienam, bet arī visai dienai.
Brokastis satur vajadzīgās uzturvielas, bez kurām cilvēka organismam grūti funkcionēt. Pareizas brokastis mūs nodrošina ar apmēram ceturtdaļu dienas enerģijas un uzturvielu devu. Izlaižot brokastis no savas ēdienkartes, mēs riskējam pazaudēt organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, un tos vairs nebūs iespējams atgūt citās dienas maltītēs.

Ir cilvēki, kuri neēd brokastis, jo viņi nejūt izsalkumu vai ļoti steidzas, turpretī citi kļūdaini uzskata, ka brokastu neēšana palīdzēs zaudēt lieko svaru. Taču patiesībā ir tieši otrādi – ir pierādīts, ka, neēdot brokastis, svaru zaudēt ir daudz grūtāk. Bez tam, brokastu ēdāji nereti ir tie, kuriem nav liekā svara problēmas un viņi ir daudz labākā formā par tiem, kuri brokastis neēd!

Katrs no mums ir piemeklējis sev piemērotāko brokastu rituālu, kas atbilstu viņa dzīves stilam, taču brokastu neēšana nav dzīves stils. Mēs ieturam visdažādākās brokastis - sākot no franču kruasāniem līdz pat itāļu biskvītiem vai angļu tradicionāli ceptajām olām ar bekonu.

Brokastis veicina lielisku atmiņu un skaidru galvu. Ogļhidrātiem bagāta pārtika ir svarīga smadzenēm, jo tā apgādā smadzenes ar tām tik nepieciešamo glikozi. Pētījumi rāda, ka bērni, kuri parasti nemēdz ieturēt brokastis, rīta pirmajā cēlienā uzmanību spēj koncentrēt daudz īsāku laika sprīdi nekā tie, kuri regulāri rītu sāk ar brokastīm. Savukārt bērni, kuri katru rītu uzņem bagātīgu ogļhidrātu devu no graudaugu pārslām, esot daudz radošāki un labākām atmiņas spējām.

Daļa cilvēku neēd brokastis, jo viņiem nav laika tās pagatavot. Veselīga un, kā pierāda statistika, arī sabiedrībā atzīta alternatīva, kas aizņem ļoti maz laika sagatavošanai, ir brokastu pārslas. Cilvēki, kuri graudaugu pārslas brokastīs ēd regulāri, dzīvo daudz veselīgāku dzīvesveidu, jo organisms saņem sev tik vajadzīgos B grupas vitamīnus, dzelzi, kalciju un cinku.

Mazi bērni ir vislielākie graudaugu pārslu cienītāji, savukārt pusaudži ir vislielākie brokastu rituāla neievērotāji, kas sāk dienu, pirms tam neuzkrājot nepieciešamo enerģiju.

Graudaugu pārslas ne tikai sekmē labu smadzeņu darbību, svarīgs ir arī laika intervāls. Šis, ik rīta ogļhidrātiem bagātais ēdiens, uzlabos ne tikai atmiņu, bet arī prāta spējas līdz nākošajai maltītei. Ja cilvēki saprastu, ka regulāra brokastošana ne tikai uzlabo dienas ritmu un dod nepieciešamo enerģiju, bet ir arī ikdienas uztura vērtību nepieciešama sastāvdaļa, viņi pamostoties vienmēr atrastu laiku brokastīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!