"Vienu kafiju, lūdzu!" un reizēm pēc šī lūguma viens otrs apsver, vai nevajadzētu palūgt papildus arī ūdeni, jo bieži ir dzirdēts, ka pie katras kafijas tases vajadzētu izdzert arī glāzi ūdens. Kafija, tāpat kā tēja un kola, satur kofeīnu, kas veicina nieru darbību un ierosina pastiprinātu šķidruma izdalīšanos.
Šī iemesla dēļ zinātnieki ilgu laiku aicināja kafijas vai tējas baudīšanu papildināt ar glāzi ūdens, lai organismā atjaunotu daļu no izdalītā šķidruma. Jaunākie pētījumi tomēr liecina, ka tas nepavisam nav nepieciešams. Kofeīns tiešām veicina nieru darbību, taču tikai ļoti lieli kofeīna daudzumi, t.i. vairāk nekā 250 mg, var izraisīt akūtu šķidruma trūkumu organismā. Piemēram, tase kafijas satur 60-100 mg kofeīna, espreso tase 50-60 mg, melnās tējas tase 20-50 mg un kolas bundža 20-80 mg.

Regulārs kofeīnu saturošu dzērienu patēriņš izraisa pieraduma efektu, un tas nozīmē, ka kofeīna iedarbība un līdz ar to arī šķidruma izdalīšanās no organisma tā ietekmē ar laiku samazinās. Tāpēc kofeīnu saturošus dzērienus var ieskaitīt dienā nepieciešamā šķidruma patēriņā – ja vien kofeīna apjoms nepārsniedz 300 mg dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!