Foto: DELFI
Vairāki pašmāju uzņēmumi interesējušies par palīdzības sniegšanu Līgatnes dabas taku lācenes Ilzītes jaunās mājvietas būvniecībai.

Kā informēja Gaujas nacionālā parka fonda valdes locekle Baiba Pavloviča, vairāki uzņēmumi ir interesējušies par vajadzībām, lai sāktu būvniecību, tomēr reāla palīdzība pagaidām saņemta no AS "Latvijas Finieris", kas ziedojusi finiera plāksnes lāču mājas pārsegumam, un SIA "Preiss būve", kas ziedojusi labu vārtu komplektu, ko varēs izmantot lāču iežogojuma būvniecībā.

Atsaukusies arī kokapstrādes firma SIA "Agle", ar kuru ir noruna, ka aprīlī, kad varētu sākt āra darbus, uzņēmums piegādās koka mietus ierobežojošai sētai.

"Esam saņēmuši arī vienas privātpersonas piedāvātus zāģmateriālus, bet nepieciešamība pēc tiem būs ļoti neliela, un mums ir noruna par materiālu piegādi pēc nepieciešamības. Ir notikušas sarunas ar pāris metālapstrādes firmām, bet šobrīd konkrētu atbilžu nav," atklāja Pavloviča.

Lācenes Ilzītes mājas izveidei nepieciešami vismaz 26 000 latu. Lai nepieciešamo summu savāktu, sākta ziedojumu vākšana, un patlaban šim mērķim saziedoti 7159 lati, neieskaitot ar ziedojuma tālruņa starpniecību savāktos līdzekļus.

Lielākais līdzekļu apjoms lācenes mājvietas būvniecībai ir nepieciešams rakšanas darbiem, proti, ekskavatoram, betona pamatnes un ziemas mājas izveidei, kur būs nepieciešama šķidrās javas piegāde un ieliešana veidnēs. Tāpat nepieciešami būs metāla stabi, sētas režģis lāču sētai un sprostotavai, kā arī žoga siets ierobežojošajai sētai.

Ziedot naudu lācenes Ilzītes jaunās mājas būvniecībai var gan ar bankas starpniecību, gan zvanot uz ziedojumu tālruni 90 006 685. Maksa par zvanu ir viens lats.

Pavloviča skaidroja, ka līdzekļi lāču mājas būvniecībai tiek meklēti jau trešo gadu, bet pēc 2011.gada nogalē vēlreiz aktualizētās problēmas gausajai naudas meklēšanai un ziedošanai pievienojušies lāču mājas būvniecības atbalstītāji ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē.

Lācenei Ilzītei nepieciešama jauna māja - ērts iežogojums, lai arī turpmāk viņa varētu mitināties gandrīz dabiskos apstākļos mežā un būtu aplūkojama Līgatnes dabas taku apmeklētājiem.

Pašreizējā mītne ir laba, taču lācenei ir trīs radinieki, kuru sen celtā mītne vairs nav droša un piemērota dzīvošanai. Dabas taku darbinieki paredz lielos lāčus - Madi, Puiku un Miku - pārvietot uz Ilzītes mājvietu. Četriem lāčiem tur būs par šauru, un, kā paredz zvērkope Velga Vītola, viņas uzaudzinātajai lācenei Ilzītei, kura pieradusi pie vienatnes, būs milzīgs stress un viņa nespēs sadzīvot ar pārējiem lāčiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!