5. aprīlī LTV 1 plkst. 21:55 raidījumā “Vakara intervija” saruna ar vācu kino leģendu, režisoru Vimu Vendersu.
60. gadu vidū viņš uzsāka savu kinokarjeru ar protestu pret “opīšu kino”, un pēc 20 gadiem paziņoja, ka nav skaistākas profesijas, kā būt par kinorežisoru un ka attēli viņu vairāk interesē nekā māksla, un ka vispirms viņš ir meklējošs ceļotājs un tikai pēc tam režisors un fotogrāfs.

Vācu kinorežiors Vims Venderss ierakstīts pasaules kino klasiķa kārtā un vēl joprojām turpina stāstīt stāstus par saviem paša radītajiem mītiem un kaislībām – kino vēsturi, mūziku un Ameriku un neuzskata vairs stāstus par Dieva aizvietotājiem uz Zemes. Vendersa filmas “Amerikāņu draugs”, “Parīze, Teksasa”, “Debesis pār Berlīni”, “Vārtsarga bailes no vienpadsmit metru soda sitiena”, “Alise pilsētās”, “Lisabonas stāsts”, “Miljons dolāru hotelis”, “Buena Vista Social Club” ir pasaules kino klasika un Venderss vēl aizvien turpina būt rakstnieks, fotogrāfs, ceļotājs, mūzikas producents, kuru interesē vietas un cilvēki šajās vietās, kurš uzskata, ka bez mūzikas nevar sapņot, bez sapņiem nerodas drosme un bez drosmes neko nevar uztaisīt.

Venderss dzimis 1945. gadā Diseldorfā, kur šī gada martā saņēma pilsētas balvu par “savu mūža ieguldījumu” eksperimentējot un meklējot jaunu kino valodu. Raidījums “Vakara intervija” dokumentēja Vendersa viesošanos viņa dzimtajā pilsētā un intervijā ar Vimu Vendersu runāja par to, kas palicis pāri no Vendersa jaunības mīta par Ameriku, un ko viņš atbildēja uz sevis paša reiz uzdoto jautājumu savulaik filmā “Chambre 666”, ka kinovaloda ir piedzīvojusi norietu, un ka pasaulē ir savairojies nejēdzīgi daudz bilžu. Tagad Venderss dzīvo pusgadu Holivudā un pusgadu Berlīnē, kuru viņš reiz nosauca par pilsētu – “patiesības vēsturisko vietu” un sarunā “Vakara intervijai” atzīstas, ka šo patiesību vairs nevar atrast ne Berlīnē, ne Amerikā un atbild uz jautājumu, kāpēc viņš turpina taisīt filmas.

Raidījumu vada Gints Grūbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!