Foto: F64

Pašvaldībai nav pienākuma publiskot domes sēdes darba materiālus, jo tie nerada nekādas tiesības, pienākumus un sekas, pavēstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā saistībā ar žurnālistu neapmierinātību par Jēkabpils domes plāniem ierobežot informācija sniegšanu.

Savukārt domes lēmumiem un protokoliem ir jābūt pieejamiem, jo tie rada noteiktas tiesiskas sekas.

Ministrijā norādīja, ka saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" sabiedrība ir jāinformē par domes kārtējās sēdes norises laiku, vietu un darba kārtību ne vēlāk kā trīs dienas pirms kārtējās sēdes, informāciju par to izliekot redzamā vietā domes ēkā vai pie tās un publicējot pašvaldības mājaslapā internetā.

Jau ziņots, ka Jēkabpils žurnālisti protestēja pret pašvaldības noteiktajiem ierobežojumiem iepazīties ar lēmumprojektiem pirms to izskatīšanas domes sēdēs. Vēstuli parakstījušie redaktori un žurnālisti uzsvēra, ka šāda pašvaldības rīcība ierobežo iedzīvotāju tiesības uzzināt informāciju, kā arī domes lēmumu pieņemšanas procesu padarīs necaurspīdīgu.

"Informācijas saņemšana pēc lēmuma pieņemšanas iedzīvotājus nostādīs konkrēta fakta priekšā un nedos iespēju piedalīties un diskutēt lēmuma pieņemšanas procesā, kā tas ir demokrātiskā valstī," teikts vēstulē.

Pēc Jēkabpils žurnālistu protesta pašvaldība nolēmusi tomēr nenoteikt ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!