Ventspils rajona Vārves pagasta priekšsēdētājs Arturs Cīrulis, izrādās, jau trešo mēnesi strādā ar deputāta mandātu, kura derīguma termiņu saīsinājis notiesājošs spriedums, piektdien ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze".
Saskaņā ar likumu Par pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta statusu deputāta pilnvaras pirms termiņa beidzas ar dienu, kad likumīgā spēkā ir stājies deputātu notiesājošs tiesas spriedums. Attiecībā uz Cīruli tas noticis jau 18. decembrī. Pēc gadiem ilgas tiesāšanās Augstākās tiesas senāts tomēr lēmis par sliktu Cīrulim, notiesājot viņu par lēti privatizētu mežu un valstij neatdotu purvu.

Par to viņš jau samaksājis 4800 latu sodu. Taču vēsti, ka viņš zaudējis deputāta mandātu, pagastvecis nav nodevis nedz deputātiem, nedz vēlēšanu komisijai. Viņš skaidro, ka tiesas spriedumā nav noteikts aizliegums pildīt deputāta pienākumus, tāpēc domājis, ka var mierīgi strādāt tālāk, kaut gan likums to aizliedz.

Tāpat savu atrašanos amatā pēc notiesāšanas pamato arī Siguldas novada domes vadītājs Tālis Puķītis. Viņš notiesāts jau pērnvasar un joprojām turpina strādāt. Puķīša apsūdzības pamatā ir darījums ar agrāko pašvaldības viesnīcu Siguldas senleja.

Cīrulis negrasās spītīgi turēties pie krēsla, bet pagastā šobrīd valda neizpratne, kā organizēt viņa atkāpšanos. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija Vārves pagasta padomei jau nosūtījusi prasību sasaukt ārkārtas sēdi un no jauna izvērtēt lēmumus, kas pieņemti pēc Cīruli notiesājošā sprieduma stāšanās spēkā.

Taču, visticamāk, tie paliks spēkā, jo arī tad, ja Cīruļa balss balsojumos netiek ņemta vērā, piecu deputātu kvorums bijis nodrošināts gan janvāra, gan februāra padomes sēdē. Tajās tika pieņemti vairāki būtiski lēmumi - apstiprināts Vārves budžets, vēja ģeneratoru parka iecere, vairāku privātīpašumu detālplānojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!