Salds un skābs, svaigs un gards – vasaras sākums mūs lutina ar zemenēm un pašmāju rabarberiem. Augļu karaliene un skābais lakstaugs pārliecina ar vairākiem trumpjiem: viņi mūs sagaida ar daudziem vitamīniem un minerālvielām un piedāvā 1000 un vienu iespēju gardām receptēm.
Nevajadzētu aizmirst arī abu sarkano ēdienu veiksmīgo kombināciju: mīkstais saldums un atsvaidzinošais skābums rada gandrīz ideālu garšas harmoniju.

Zemenes – kaislīgais baudījums

Kurš gan spēj pretoties aromātisko zemeņu kārdinājumam? Reibinošās smaržas un apetīti rosinošās krāsas, kā arī aromātiskās garšas un vitamīnu bagātības dēļ daudzi gardēži zemeni uzskata par savu mīļāko augli. Augstā C vitamīna un minerālvielu daudzuma dēļ zemene ir svarīgs uzturvielu avots. Tā kā šiem mazajiem, sarkanajiem augļiem 100 gramos ir tikai 35 kilokalorijas, tie tiek uzskatīti par ideālu vasaras uzkodu, ja grib ievērot slaido līniju.

Rabarbers – skābums, kas iepriecina

Kraukšķīgais gardumiņš, saka vieni, pārāk skābs – domā citi. Rabarbers tiek izmantots kā auglis, lai gan botāniski korekti to sauc par dārzeni. (Tāpat kā zemenes auglis, botāniski precīzi izsakoties, nav oga.) Tāpēc rabarberus var izmantot gan saldu, gan pikantu ēdienu gatavošanā.

Rabarbera kātos ir daudz minerālvielu - kālijs, kalcijs un fosfors, kā arī C, P un PP vitamīni. Kad rabarbers ir nogatavojies, 100 gramos rabarbera ir 14 kilokalorijas.

Rabarberi uzlabo garastāvokli, nostiprina kuņga-zarnu traktu, veicina aknu darbību, uzlabo apetīti, mazina slāpes, novērš sliktu dūšu. Attīra asinis, palīdz sirds mazspējas gadījumā. Lieto arī hemoroīdu, caurejas, hepatīta, drudža gadījumos.

Taču rabarberi ir ne tikai veselīgi, bet arī piešķir saldajiem ēdieniem pavasarīgu svaigumu. Rabarberiem raksturīgo svaigo garšu piešķir augļskābes, jo sevišķi ābolskābe, citronskābe un oksālskābe. Oksālskābe (skābeņskābe) reaģē ar alumīniju un rūsējošām metāla daļām, veidojot neveselīgus ķīmiskus savienojumus, tāpēc ēdiena gatavošanas laikā rabarberiem nevajadzētu nonākt saskarē ar alumīnija traukiem un alumīnija foliju.

Rabarberus nevajadzētu ēst regulāri katru dienu, jo rabarberos esošā oksālskābe veido nešķīstošus savienojumus ar organismā esošo kalciju. Šī iemesla dēļ rabarberus vispār nav ieteicams lietot grūtniecēm un cilvēkiem, kam ir zarnu iekaisumi (kalcija deficīta dēļ var uznākt muskuļu krampji un var tikt traucēta asins recēšana). Rabarberu sezona beidzas jūnija beigās, kad tajos strauji paaugstinās oksālskābes daudzums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!