Vecumniekos no zemnieku saimniecības "Āboliņi", līdzīgi kā iepriekšējos gados, ir noplūdusi virca, piesārņojot pļavas un grāvjus.

Saimniecībā nav iekārtota kūtsmēslu glabātava, un šī nav pirmā reize, kad virca noplūst apkārtējā vidē, stāsta Jelgavas reģionālās vides pārvaldes vecākais inspektors Edmunds Jakubonis. "Par soda naudu, ko saimniecības īpašnieki vairākus gadus ir maksājuši, jau sen varēja uzbūvēt jaunu mēslu glabātavu," norāda Jakubonis.

Vēl nesen par pārkāpumu saimniecības īpašniekam piemērots 400 latu liels naudas sods.

Inspektors stāsta, ka drīzumā viņš dosies uz vēl vienu saimniecību, kur ir līdzīga problēma. Tā ir SIA "Uzvara - Strauti" Gailīšu pagastā, kas specializējas sivēnu un nobarojamo cūku audzēšanā. Tā kā uzņēmuma teritorijā nav mēslu krātuves, tad vircu novada uz četriem tuvākās apkārtnes dīķiem.

Noteikumi paredz, ka šķidrais mēslojums obligāti ir jāizved un jāiestrādā aramzemē divreiz gadā - līdz jūnija sākumam un agrā rudenī. Lai gan jaunas kūtsmēslu glabātavas tehniskais projekts ir gatavs, tā celtniecība, kā iepriekš bija solījuši sabiedrības īpašnieki, līdz 1. oktobrim nav pabeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!