Foto: DELFI Aculiecinieks
Ventspilī ceturtdien četru stundu laikā nokrišņu daudzums sasniedzis 67 milimetrus uz kvadrātmetru un līdz ar to ir pārsniegts 1937.gadā fiksētais mēneša maksimālais diennakts nokrišņu daudzums – 43 milimetri uz kvadrātmetru, informē Ventspils dome, atsaucoties uz Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Ventspils novērošanas stacijas datiem.

Septembra vidējā norma Ventspilī ir 76 milimetri uz vienu kvadrātmetru, tātad dažu stundu laikā pilsētā nolijusi gandrīz mēneša norma.

Dome informē, ka stihijas rezultātā pilsētas lietus ūdens aizvadīšanas "artērijā" – Vidumupītē – strauji cēlās ūdens līmenis un, nosprostojot lietus ūdens kanalizācijas kolektora izlaides vietas, pilsētā pārplūda ielas un māju pagalmi. Tā kā ūdens līmenis Vidumupītē pacēlās līdz pat 1 metram, tas apgrūtināja sāngrāvju un slēgto vadu lietus ūdenim ietecēt Vidumupītē, jo nostrādāja pretspiediena efekts, kas samazina ieplūdes jaudu. Vidumupīte atsevišķās vietās pat izgājusi no krastiem, tai skaitā netālu no Inženieru un Zvaigžņu ielas krustojuma, kur novērots vislielākais ūdens daudzums.


Pašvaldība, likvidējot stihijas sekas, sniedz palīdzību iedzīvotājiem, atbrīvojot mājas un pagalmus no ūdens. Darbos iesaistītas trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils iecirkņa automašīnas, viena SIA ""Ventspils nafta" termināls" ugunsdzēsēju automašīna, SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts", SIA "Ūdeka" un SIA "Ostas celtnieks" tehnikas vienības ar jaudīgiem ūdenssūkņiem.

Ap plkst. 13:00, lietum mitējoties, situācija pilsētas ielās uzlabojās. Līdz pēcpusdienai lielākā daļa applūdušo māju atbrīvotas no lietus ūdens, informē dome.

Ventspils pašvaldība rūpīgi analizēs šo gadījumu, lai lemtu par iespējamiem risinājumiem.

Jau vēstīts, ka pēc pamatīgām lietavām ceturtdienas rītā Ventspilī izcēlās pamatīgi plūdi. Tostarp applūda arī vairākas skolas, Livonijas ordeņa pils un citas privātās un sabiedriskās ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!