Šogad augstākās izglītības diplomus saņēma 180 Ventspils Augstskolas (VeA) 11.izlaiduma absolventi – 66 bakalauri un maģistri vadībzinātnē, 63 tulki un tulkotāji, 45 datorzinātņu speciālisti un pirmo reizi VeA vēsturē – 9 elektronikas speciālisti.

Informācijas tehnoloģiju fakultātē (ITF) datorzinātņu bakalaura darbus izcili aizstāvēja Aleksandrs Čikiņovs un Inese Lībiete. Abu bakalaura darbu rezultāti tiks praktiski izmantoti. Aleksandra darbs - lietojumprogrammas - mobilā gida, izstrāde operētājsistēmai Apple iOS, ir ieguldījums Ventspils tūrisma attīstībā. Šo programmu varēs izmantot tādu Apple produktu kā iPhone, iPad un iPod lietotāji, lai labāk iepazītu Ventspils ievērojamākos tūrisma objektus. Savukārt, Ineses darbs - attālinātās vadības programmatūra Irbenes RT-32 radioteleskopam, palīdzēs Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra zinātniekiem ikdienas darbā. Aleksandrs, Inese un vēl trīs šīs programmas absolventi saņems rekomendācijas studijām ITF maģistra programmā.

Elektronikas bakalaura programmā izcili rezultāti bija Aleksejam Skorodumovam, kurš izveidoja siltumnīcas klimata kontroles iekārtu attālinātās vadības sistēmu, un Jānim Kļaviņam, kurš izstrādāja siltumsūkņa vadības kontrolieri.

Datorzinātņu maģistra programmā īpaši atzīmējami četri absolventi - teicami darbus aizstāvēja Vera Baklanova - par pseidoparabolisko vienādojumu risināšanu ar galīgo elementu metodi, Gundars Korāts - par smadzeņu signālu apstrādes daudzkanālu pieejām, Karina Krinkele - par datu apstrādes korelatora ieviešanu un pielāgošanu RT-32 radioteleskopam, un Andris Slavinskis - par mērījumu veikšanas sistēmas izstrādi termohidrauliskiem un materiālu pretestības eksperimentiem. Gundars un Andris savus darbus izstrādāja ārzemēs - Francijā un Šveicē. Karinas darba rezultāts - korelators, jau ir izmēģināts Polijā, kur tas uzrādījis labākus rezultātus kā poļu izmantotais.

Izcilu novērtējumu Tulkošanas studiju fakultātē ieguva Ingas Dubinas - par 19.gs. Anglijas sieviešu apģērbu nosaukumu tulkošanas uz latviešu valodu grūtībām, un Ritas Dubrovskas - par latviešu un angļu valodas atkritumu apsaimniekošanas terminu analīzi, darbi.

Ekonomikas un pārvaldības fakultātē (EPF) 11 bakalaura programmas absolventi - saņēma rekomendācijas studijām EPF maģistra programmā. EPF bakalaura programmā labākie darbi tapuši par visdažādākajām tēmām - Uģis Dadzis analizēja basketbola kluba "Ventspils" mārketinga stratēģiju, Mārīte Jokubauska rakstīja par mikronodokļa izmantošanas specifiku Latvijā, Līga Putraima pētīja valsts dotēto rehabilitācijas centru mārketinga darbības, Viktors Timanovičs izstrādāja ražosanas procesa optimizācijas modeli, Vita Vītola izstrādāja ieteikumus Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra stratēģijai, Jānis Znotiņš vērtēja kartona iepakojumu ottreizējās pārstrādes uzņēmuma izveidošanas iespējas Latvijā. EPF maģistra programmā teicamus vērtējumus ieguva Līgas Brūveles maģistra darbs par Skandināvijas investīciju fondu un hedžfondu ienesīgumu analīzi un Jura Tovstuļaka darbs par uzņēmumu inovācijas spējas novērtēšanas metodiku.

Izlaiduma svinīgā norise notika Ventspils Olimpiskā centra Basketbola hallē, kur absolventi saņēma diplomus. Pēc tam absolventi, augstskolas pasniedzēji, darbinieki un viesi orķestra pavadībā devās gājienā pa pilsētas ielām uz Ventas krastmalu, kur notika fotografēšanās un vizināšanās ar kuģīti "Hercogs Jēkabs".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!