Foto: stock.xchng

Ventspils pilsētas teritorijā pēdējās nedēļas laikā manīti vairāki aļņi, aģentūrai LETA apstiprināja Ventspils Pašvaldības policijas pārstāvis Guntis Kupčus.

Pagājušajā nedēļā pieci aļņi redzēti pastaigājamies Ventspils pludmales kāpās un Piejūras parkā. Pludmales glābšanas dienesta darbinieki brīdinājuši atpūtniekus un aicinājuši ievērot piesardzību. Kupčus gan piebilda, ka meža dzīvnieki tādā pilsētā kā Ventspils nav nekas neparasts, - ik pa laikam pilsētā iemaldās zaķi, stirnas, lapsas, mežacūkas un citi meža iemītnieki. Kupčus arī iepriekš, rīta agrumā veicot skrējienu Piejūras parkā, tur esot manījis aļņus.

Šonedēļ alnis manīts arī gandrīz pašā pilsētas centrā - kādam ventspilniekam agrā darbadienas rītā izdevies nofotografēt šo meža iemītnieku Brīvības ielas un Lielā prospekta krustojumā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Ventspils daļas komandieris Genādijs Pavlovs norādīja, ka aļņa uzvedību ir grūti prognozēt, tāpēc cilvēkiem, satiekoties ar šo meža iemītnieku, nekādā gadījumā nevajag tam tuvoties un veikt tādas darbības, kas dzīvnieku var satracināt un radīt tam stresu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas zooloģiskā dārza Kalvenes filiāles "Cīruļi" pārvaldnieks Arnis Bergmanis, aļņiem pilsētas teritorijā tomēr nebūtu jāklaiņo un, ja tā notiek, tad tam ir kādi iemesli. Iespējams, Ventspils apkārtnē varētu būt palielinājusies aļņu populācija - tas varētu būt izskaidrojums tam, ka aļņi manīti pilsētas nomalē, pludmales teritorijā. Taču, ja alnis redzēts pilsētas centrā, tad meža dzīvniekam, ļoti iespējams, bijis kāds papildus stresa faktors. "Nav arī izslēgts, ka alni pilsētas centrā iedzinuši suņi," pieļāva Bergmanis.

"Ja alnis ir kopā ar mazuli, tad šajā laikā dzīvnieks var būt pat ļoti bīstams cilvēkam," akcentēja Bergmanis.

Pirms dažiem gadiem Liepājā bijis gadījums, kad alnis iemaldījies Karostas teritorijā, un cilvēki speciāli devās skatīties uz meža dzīvnieku, fotografēja, kā dēļ alnim radīts milzīgs stress. Kad cilvēku interese par alni norimusi, dzīvnieks nomierinājies un pats devies atpakaļ uz mežu, norādīja Bergmanis, aicinot arī ventspilniekus necelt ažiotāžu, speciāli nepievērst aļņiem uzmanību, nefotografēt tos un nekādā gadījumā neiet skatīties uz meža dzīvniekiem kopā ar suņiem.

Jau ziņots, ka pirms nedēļas arī Rīgā, Mežaparka teritorijā, manīts klaiņojam alnis. Visticamāk, dzīvnieks pārpeldējis Ķīšezeru. Arī Rīgā pilsētas teritorijā meža dzīvnieki ieklīst gandrīz katru pavasari. Iepriekšējos gados kāds alnis skraidījis pa Āgenskalna ielām, citreiz kāds dzīvnieks manīts Biķernieku apkaimē.

Alnis ir vislielākais dzīvnieks Latvijā. Tā augstums līdz skaustam ir divi metri, garumā var sasniegt trīs metrus un svērt 300 līdz 350 kilogramus. Alnis ir arī viens no pašiem vecākajiem Latvijas iemītniekiem, kas dzīvo te jau kopš ledus laikmeta beigām. Gadsimtiem ilgi tas bijis mūsu vienīgais briedis un par alni iesaukts tikai pirms gadiem simts. Lietuvieši un reizēm arī latgalieši vēl tagad alni sauc par briedi. Rīgas pašvaldībai piederošajos mežos, kas atrodas ne tikai Rīgas teritorijā, bet arī citviet Latvijā, mīt ap simt aļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!