Foto: DELFI

Divi Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāti aicinājuši sasaukt Ventspils domes ārkārtas sēdi, lai lemtu par Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") un Jāņa Vītoliņa ("Latvijai un Ventspilij") atbrīvošanu no amatiem Ventspils domē un brīvostā, portālu "Delfi" informēja Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāti Vladislavs Šafranskis un Ivars Landmanis (ZRP).

Abi Ventspils domes opozīcijas deputāti lūgumu sasaukt Ventspils domes ārkārtas sēdi, lai vērtētu Lemberga atbilstību domes priekšsēdētāja un Vītoliņa piemērotību domes priekšsēdētāja pirmā vietnieka un Ventspils brīvostas valdes locekļu amatiem izteikuši ceturtdien nosūtītajā vēstulē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (ZRP) un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V).

Savu lūgumu deputāti pamato ar masu saziņas līdzekļos izskanējušām liecībām, kas liecinot, ka Vītoliņš, kurš "saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 25.panta noteikumiem gadiem ilgi pilda apsūdzētā Ventspils domes, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja Aivara Lemberga pienākumus, iespējams, ir apzināti veicis darbības, kuras nav savienojamas ar ieņemamajiem amatiem un ir krimināli sodāmas, un par kurām Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu".

Deputāti norāda, ka "radusies situācija rada bažas, ka abas Ventspils pilsētas domes augstākās amatpersonas ir un būs aizkavētas pildīt savus pienākumus". Tāpēc, lai nodrošinātu pašvaldības darba nepārtrauktību, ir nepieciešama nekavējoša Sprūdža un visas valdības iejaukšanās, piemērojot likuma "Par pašvaldībām" 93.panta normu, kas paredz domes priekšsēdētāja atlaišanu no amata gadījumā, ja priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus.

Vienlaikus abi deputāti vēršas pie Ventspils pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem no partiju apvienībām "Vienotība", "Saskaņas centra" un partijas "Latvijai un Ventspilij" ar aicinājumu pievienoties viņu iniciatīvai, kas, pēc Šafranska un Landmaņa sacītā, vērsta pret valsts amatpersonu patvaļu un korumpētību.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Kristaps Kaugurs portālam "Delfi" sacīja, ka patlaban Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputātu vēstule ministrijā vēl nav saņemta. "Droši vien tā varētu pienākt jaunnedēļ sākumā," teica Kaugurs, nosakot, ka tad arī tiks vērtēts lūgums sasaukt domes ārkārtas sēdi.

Jau vēstīts, ka Ventspils domes opozīcija līdz šim ne reizi vien lūgusi VARAM sasaukt ārkārtas sēdi, lai vērtētu Lemberga atbilstību amatam, ņemot vērā viņam izvirzītās apsūdzības smagos noziegumos - naudas atmazgāšanā, kukuļdošanā un īpašuma neuzrādīšanā. Lembergs izvirzītās apsūdzības kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!