Ventspils domes opozīcijas partijas "Saskaņas centrs" , "Jaunais laiks", "Sabiedrība citai politikai" un "Pilsoniskā savienība" otrdien panākušas, ka dome atliek jautājumu par izmaiņām Ventspils brīvostas pārvaldes nolikumā.

Opozīcija uzskata, ka tā novērsts mēģinājums sašaurināt Ventspils domes pilnvaras kontrolēt brīvostas pārvaldi.

Opozīcija norāda, ka nolikuma grozījumi ievērojami ierobežotu caurspīdīguma un kontroles iespējas attiecībā uz Ventspils brīvostas pārvaldes darbību. Tāpat, opozīcijas ieskatā, nolikuma normas ir pretrunā ar likumu par ostām, kas nosaka kārtību kā ieceļ un atsauc Ventspils brīvostas valdes locekli. Nolikums arī pieļauj, ka par Ventspils brīvostas valdes prēmijām lēmumus pieņems Ventspils brīvostas valdes locekļi, nevis Ventspils dome.

Nolikuma grozījumi arī paredz noteikt, ka "brīvostas valdes sēdes ir slēgtas", kas, kā norāda opozīcija, ir pretrunā ar valsts pārvaldes caurspīdīguma un demokrātiskuma principiem un ir "diskriminējošs attiecībā pret "neērtiem" un "nevēlamiem" ostas klientiem – investoriem un uzņēmējiem – pret kuriem bez iemeslu izskaidrošanas Brīvostas valde demonstrē neobjektīvu attieksmi un atsaka vienu vai otru projektu un iniciatīvu realizāciju".

Opozīcija norāda, ka līdz šim Ventspils domes priekšsēdētājs, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs un Ventspils brīvostas pārvaldnieks ir pārkāpuši vairākus likumus un līdz ar to nav pieļaujama šādas institūcijas pilnvaru paplašināšana.

Savukārt Ventspils domes Pilsētas mārketinga nodaļa norāda, ka nolikuma izskatīšana līdz nākamajai domes sēdei atlikta, jo pašvaldības opozīcija nav spējusi izprast sagatavotās izmaiņas.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Guntis Blumbergs, kurš vadīja 23.februāra Ventspils pilsētas domes sēdi, informē, ka lēmuma projekta izskatīšana atlikta, vienlaikus lūdzot tos domes deputātus, kuriem bija radušās neskaidrības par sagatavoto lēmuma projektu, līdz nākamajai domes sēdei 16.martā tikties ar Ventspils brīvostas pārvaldnieku Imantu Sarmuli, lai precizētu neskaidros jautājumus.

Dome uzsver, ka visi Ventspils pilsētas domes sēžu darba kārtībā iekļautie lēmuma projekti atbilstoši Ventspils pilsētas pašvaldības nolikumam ir izskatīti vismaz vienā domes komisijā un domes komitejā, kā arī saņēmuši visu nepieciešamo institūciju, tostarp domes Juridiskās nodaļas saskaņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!