Uz ko tikai nav gatavas sievietes, lai nomestu pāris lieko kilogramu! Nogurdinošas diētas, surogāta pārtikas piedevas... Bet kad rezultāts jau šķiet sasniegts, tu pēkšņi, uzkāpjot uz svariem, ar šausmām atklāj, ka svars atkal palielinājies. Ko darīt? Pamēģini sekot astoņiem vienkāršiem veselīga uztura noteikumiem. Protams, par 50 kilogramiem nenovājēsi, bet tas, ka būsi formā, ir tiesa.
1. Uzklupt ēdienam kā izsalkušam vilkam nabaga aitiņai un ar apetīti novicot divas porcijas vienā reizē ir kaitīgi. Tāda pārēšanās atstāj sliktu ietekmi uz gremošanas un pat uz sirds, asinsvadu un nervu sistēmu. Labāk apēst mazāk, nekā „pārpildīt plānu”.

2. Svaigie un sulīgie produkti ir daudz vērtīgāki, nekā pastāvējušie un pārvārītie. Tas vispirms attiecas uz dārzeņiem un augļiem. Pierādīts, piemēram, ka dārzenis vai auglis, kas pat tikai vienu dienu pastāvējis ledusskapī, uz pusi mazāk satur vērtīgās vielas un vitamīnus.

3. Ēdienkartei jābūt daudzveidīgai, un tajā jāiekļauj augļi un dārzeņi, jo pēdējie uzlabo gremošanu. Turklāt neaizmirsti, ka salāti jāēd nevis kā deserts, bet gan pirms pamatēdiena, tāpat kā augļi. Šie produkti „atver ceļu” smagajai barībai.

4. Ievēro gadalaikus. Tas ir svarīgi. Ja, teiksim, vasaras periodā iespējams iztikt bez gaļas, maizes un var baudīt veģetārās virtuves jaukumus, tad ziemā bez šiem produktiem, lai cik tas paradoksāli neskanētu, iespējams iegūt lieko svaru.

5. Nepārsāli ēdienu un nedzer ēšanas laikā. Dietologi iesaka izdzert pusi glāzes ūdens tukšā dūšā pirms brokastīm, lai zarnu trakts sagatavotos dienas darbiem. Vari izdzert nelielu daudzumu arī tieši pirms ēšanas, ja baidies neizjust sātu un pārēsties. Ēšanas laikā ūdensglāzi noliec malā. Tāpat nav ieteicams dzert tēju pēc ēšanas. Tam pastāv deserta ēdieni. Tie pabeigs apmierināt organisma vajadzības.

6. Neatsaki savam organismam atslodzes dienas. Nav obligāti tajā dienā pārtikt tikai no svaiga gaisa. Tā var būt augļu - dārzeņu vai piena diena. Tikai neaizmirsti, ka labas figūras uzturēšanai piemēroti skābpiena produkti. Starp citu, pretēji esošajam viedoklim, ka piens un laba figūra ir nesavienojami jēdzieni, pēdējie pētījumi pierāda, ka kalcijs, ar ko bagāts minētais šķidrums, kā arī piena produkti palīdz saglabāt sasniegto rezultātu, tas ir „neizplūst” no jauna pēc diētas.

7. Negatavo daudz un neēd iepriekšējās dienas pārpalikumus. Pastāvējuši ēdieni piesārņo organismu ar toksīniem. Bet tas tev nav vajadzīgs. Tiešām, ja zupa nīkst ledusskapī, un liekas, ka tajā nav nekā slikta, jāpiebilst, ka tajā noteikti nav arī nekā veselīga. Un ēdienam noteikti jābūt veselīgam!

8. Baudi ēdienu! Tieši tā! Ēdienam jāsniedz bauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!