Foto: DELFI Reporter
Rēzeknē kavējas K.Valdemāra ielas jaunā posma pieņemšana ekspluatācijā un Rēzeknes pilsētas pašvaldība uzskata, ka iemesls tam ir reģionālās vides pārvaldes ierēdņu "mākslīgi radīti šķēršļi, aplami un tendenciozi tulkojot normatīvos aktus".

Domes mājas lapā publicētā paziņojumā skaidrots, ka pirms ielas pieņemšanas ekspluatācijā Rēzeknes pilsētas domes Būvvalde vērsās reģionālajā vides pārvaldē, kas nav devusi pozitīvu atzinumu, norādot uz Aizsargjoslas likuma normu neievērošanu. Vides pārvalde pārmetot pašvaldībai, ka iela izbūvēta pārāk tuvu upei.

Savukārt pašvaldība ir pārliecināta, ka likumā noteiktais izņēmums ļauj aizsargjoslas teritorijā izbūvēt transporta un sakaru tīklus, kā tas ir šajā gadījumā. Papildus projekta aktivitātēm dome veikusi upes krasta nostiprināšanu, novēršot upes radīto krastu eroziju.

Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs uzskata, ka "Rēzeknes pilsētas domi cenšas apvainot ļaunprātīgā kaitēšanā dabai, faktiski tajā, ka šajā vietā būtiski pasliktinājusies ekoloģija un saasinājusies situācija ar krastu eroziju 20 metrus garajā ceļa posmā".

Pilsētas mērs norāda, ka savulaik atbilstoši Vides pārvaldes prasībām projektā tika ieviestas izmaiņas un būvniecības laikā šis posms tika droši nostiprināts un erozijas process apturēts. "Bet Vides pārvalde joprojām nedod savu slēdzienu, kas ir nepieciešams, lai nodotu objektu ekspluatācijā. Vides pārvalde balstās uz likumu par aizsargājamām teritorijām upes krastos un uzskata, ka likums ir pārkāpts, jo ceļš ir tuvāk upei par atļautajiem 10 metriem. Bet tajā pašā likumā ir punkts, saskaņā ar kuru aizsargājamās zonas liegums neattiecas uz transporta tīkliem. Mēs uzskatām, ka transporta tīkls ir ielas, ceļi, tilti. Tieši to atzīst arī Vides un reģionālās attīstības ministrija," skaidro Bartaševičs.

Viņš uzskata, ka "šādas birokrātiskas spēles un objekta nodošanas ekspluatācijā procesa apzināta bremzēšana var novest pie diezgan nopietnām pašvaldības problēmām". "Ir apdraudēta Eiropas finansējuma saņemšana apmēram 1,5 miljonu latu apmērā, bet tā, piekritīsiet, mūsu pilsētai nav maza summa. Pagaidām esam tur, kur esam..." pausts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Rēzeknē, izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, notiek vērienīga ielu rekonstrukcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!