Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK), Eiropas Investīciju banka (EIB) un Eiropas Investīciju fonds (EIF) pirmdien Rīgā parakstīja līgumu par jauniem finanšu instrumentiem, kas paredz atvēlēt 400 miljonus eiro mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanai, 100 miljonus eiro veselības jomai un 100 miljonus eiro enerģētikas nozarei.

EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V) preses konferencē informēja, ka finansējums paredzēts, lai veicinātu izpēti un inovācijas šajās nozarēs.

Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Ambroāzs Fajolle norādīja, ka ir svarīgi Eiropā turpināt atbalstīt inovatīvus uzņēmumus, tāpēc tiek paplašinātas finansējuma iespējas šiem uzņēmumiem. Viņš atzīmēja, ka enerģētikas jomai iezīmētais finansējums paredzēts, lai palīdzētu uzņēmumiem pāriet uz izgudrojumu komercializāciju.

Papildu jauna finansējuma piešķiršanai inovatīvajiem uzņēmumiem ir panākta arī vienošanās par konsultatīvo pakalpojumu paplašināšanu, kas arī ir daļa no inovāciju procesa, skaidroja Fajolle.

Eiropas Investīciju fonda izpilddirektors Luidži Žilibērs atzīmēja, ka jau pirms gada tika izveidots mehānisms mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanai "InnovFin", kas darbojās 15 valstīs un bija paredzēts uzņēmumiem, kam ir iespēja iegūt finansējumu bankās. Taču tagad iecerēts strādāt arī ar iesācējuzņēmumiem, kam ir nepieciešams kapitāls darbības sākšanai. Tāpēc šoreiz finansējuma apguvē nolemts sadarboties nevis ar bankām, bet ar riska kapitāla uzņēmumiem.

Kā ziņots, EK, EIB un EIF parakstītais līgums ir par jauniem finanšu instrumentiem Eiropas Savienības zinātnes un izpētes programmā "Horizon 2020".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!