Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc TM GROUP veiktā pētījuma datiem 69% rīdzinieku uzskata, ka starp Rīgas partijām pastāv konflikts un 60% uzskata, ka tas traucē Rīgas attīstībai.

Mareks Zeltiņš: "Politika Latvijā ir aizgājusi no cīņas par idejām un risinājumiem, uz šauru grupu savstarpējiem ķīviņiem, ko pauda arī Andris Bērziņš savā ceturtdienas intervijā 900 sekundēs. Šādu konfliktu esamība starp Vienotību, Saskaņas Centru un Visu Latvijai gan Rīgā, gan Saeimā ir bīstama visai Latvijas attīstībai, un cietēji beigās ir visi Latvijas iedzīvotāji. Tādēļ, nepieciešams steidzami atgriezties pie debates par piedāvājumu, atstāt strīdus pagātnē un domāt par nākotni."

To var panākt Rīgas domē, ieviešot Eiropas Parlamenta politiskā modeļa principus. Tā lielākais ieguvums ir opozīcijas un koalīcijas neesamība, kas dod iespēju cīnīties par idejām, nevis pret politiskajiem oponentiem. Šādā modelī politiķi nevērtē idejas pēc tā, vai to ir piedāvājis koalīcijas partneris, vai oponents, bet gan pēc tā, vai piedāvātā ideja sniedz labu risinājumu. Eiropas Parlamenta politiskais modelis nediskriminē atsevišķas valstis atstājot tās opozīcijā bez lemt-tiesībām un visiem deputātiem ir iespēja pārstāvēt savus vēlētājus.

M.Zeltiņš uzskata, ka esošās partijas nav spējīgas panākt kompromisu un normāli strādāt, tādēļ, to ir jāspēj izdarīt jaunam, enerģiskam politiskam spēkam, kurš nepakļausies vienas vai otras puses spiedienam, atbalstot idejas pēc satura, nevis aiz personiskām simpātijām, vai antipātijām pret iesniedzēju.

* Telefona aptauju veica TM GROUP, kopā aptaujājot 1244 respondentus, vecumā no 30 līdz 60 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!