Foto: LETA
Pēc Teksasā notikušā sprādziena Rīgas domei nekavējoties jāpārskata un stingri jākontrolē Rīgas brīvostas teritorijā pārkrauto kravu bīstamība. Lai pārliecinātos, ka kravu uzglabāšana topošajā minerālmēslu terminālī Kundziņsalā un to transportēšana cauri pilsētai neradīs paaugstinātu risku Rīgas un rīdzinieku drošībai, partija VIENOTĪBA Rīgas domei pieprasīs veikt atkārtotu vides un drošības risku novērtējumu.

Kundziņsalā topošajam Riga Fertilizer Terminal atzinums par ietekmi uz vidi bija pozitīvs. Tomēr Teksasas gadījums liek pārskatīt un izvērtēt, vai informācija par visiem iespējamajiem riskiem ir nopietni izvērtēta. Rīgas domei jāvērtē, vai bīstamības pakāpe nav lielāka, nekā uzskatīts iepriekš, ņemot vērā kravu tranzītu caur pilsētu un termināļa atrašanos Rīgas pilsētas teritorijā. VIENOTĪBA atkārtotu vides un drošības risku novērtējumu pieprasīs Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietniekam, Vides pārvaldes priekšniekam, Latvijas Zaļās partijas pārstāvim Askoldam Kļaviņam.

"Viena no lielākajām Brīvostas problēmām ir sabiedrībai nepietiekami sniegtā informācija par to, kādas bīstamības pakāpes kravas nonāk ostā. Ostas saimniekošana ir necaurskatāma. Par Kundziņsalā topošā termināļa kravu saturu ir pretrunīga informācija. Ja tur tiks uzglabātas un pārkrautas arī sausā mēslojuma kravas, tās pie noteiktu apstākļu sakritības tāpat var radīt postošu un prātam neatpveramu katastrofu," norāda Pasaules Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs.

Riga Fertilizer Terminal būs izvietotas minerālmēslu pārkraušanas noliktavas, kurās tiks uzglabāti dažāda veida minerālmēsli tālākam eksportam. Dažādas bīstamības kravas līdz Kundziņsalai tiks transportētas pa Šķirotavas dzelzceļa līniju, kas ved gar vairākiem Rīgas dzīvojamiem rajoniem – Ķengaragu, Pļavniekiem, Purvciemu, Skansti, Sarkandaugavu un Mežaparku.

"Atkārtots vides novērtējums, redzot ASV traģisko pieredzi, ir nepieciešamība. Runa ir par bīstamu kravu izkraušanu nepilnus trīs kilometrus no Vecrīgas, kas, ja netiks ievēroti pastiprināti drošības pasākumi, var apdraudēt iedzīvotājus. Rīgas brīvostas teritorijā jāattīsta ražošana, jārada apstākļi, lai tur vēlētos strādāt uzņēmumi ar augstu pievienoto vērtību. Diemžēl Leonīda Loginova vadībā slikti un necaurskatāmi pārvaldītā osta nav pievilcīga šādiem investoriem. Rīdzinieku interesēs nav ostas pašreizējais attīstības virziens: ogles, kuru putekļi piesārņo pilsētu, vielas, kuru smārds pazemina dzīves kvalitāti Bolderājas, Sarkandaugavas, Mežaparka iedzīvotājiem, vai ķīmiski bīstamas vielas, kas rada riskus drošībai," uzsver partijas VIENOTĪBA Rīgas vēlēšanu saraksta līdere Sarmīte Ēlerte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!