Foto: F64
Pēc vilciena avārijas Daugavpils novada Naujenes pagastā, kas notika janvāra pirmajās dienās, aku ūdenī ķīmiskais piesārņojums nav atklāts un iedzīvotāji to drīkst lietot uzturā, portālu "Delfi" informēja Veselības inspekcijas (VI) Komunikācijas nodaļas vadītāja Madara Lao.

Lao norāda, ka pēc avārijas regulāri veiktas gruntsūdens analīzes un joprojām turpinās seku likvidācijas darbi. Pēdējie dzeramā ūdens paraugi atkārtoti neuzrāda piesārņojumu, tādēļ VI speciālisti uzskata, ka seklo pazemes ūdeņu piesārņojuma risks nepastāv un Naujenes pagasta iedzīvotāji drīkst atsākt uzturā lietot arī individuālo aku ūdeni.

Dzelzceļa avārijas seku likvidācijas darbos iesaistītais uzņēmums pakāpeniski atjauno augsnes un grunts stāvokli, savācot, kontrolējot un ierobežojot piesārņojumu, lai novērstu tā iespējamo nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēku veselību vai vidi, norāda Lao.

Ūdens kvalitāte tuvējās individuālajās akās un Kraujas ciema centralizētās ūdens apgādes sistēmas urbumā tika pārbaudīta reizi divās nedēļās. Pēdējie dzeramā ūdens paraugi ņemti 29.martā.

Gadījumā, ja avārijas teritorijas apkārtnes iedzīvotājiem aizvien rodas šaubas par individuālo dzeramā ūdens avotu kvalitāti, konstatējot ūdens smaržas un garšas izmaiņas, VI lūdz zvanīt Latgales reģiona Kontroles pārvaldes nodaļai pa tālruni 26641151.

Jau ziņots, ka 8.janvārī pēc plkst.23 Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas "Krauja" no sliedēm nogāja un apgāzās 16 kravas vilciena cisternas, kā rezultātā no trim cisternām noplūda vielas.

No divām cisternām noplūda eļļveidīgs šķidrums, bet no vienas cisternas, kurai avārijas rezultātā radās plaisa, noplūda atšķaidītājs informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele.

Avarējušais vilciena sastāvs bijis ceļā no Baltkrievijas uz Ventspili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!