Foto: LETA
Valsts darba inspekcija (VDI) nākusi uz pēdām kādam rūpīgi slēptam jūlija notikumam Jūrmalā, kur kādā jaunbūvē darbiniekam uzkritusi ķieģeļu siena. Pastāv aizdomas, ka darba devējs notikušo gribējis noslēpt, portāls “Delfi” uzzināja VDI.

Darba inspekcija noskaidrojusi, ka 4.jūlijā būvobjektā Jūrmalā 48 gadus vecam vīrietim uzkritusi ķieģeļu siena. Ārstniecības iestāde pēc Darba inspekcijas pieprasījuma atzinusi, ka darbinieka veselībai nodarīti smagi bojājumi - viņam lauzti abi kreisās kājas apakšstilba kauli. Mediķi jau veikuši divas operācijas.

Inspekcijā norāda, darba devējs līdz šim nav sniedzis informāciju par notikušo nelaimes gadījumu. Tāpat darba devējs pārbaudes laikā nav ieradies sniegt paskaidrojumus par nelaimes gadījuma apstākļiem, tāpēc inspekcija pieļauj, ka darba devēja nolūks bija slēpt notikušo nelaimes gadījumu.

Par darba devēja vēlmi slēpt notikušo nelaimes gadījumu Darba inspekcijai licis secināt arī tas, ka pats cietušais vīrietis par to nav ziņojis Darba inspekcijai.

Darba inspekcija atgādina, ka saskaņā ar normatīviem aktiem par smagiem, iespējami smagiem un letāliem nelaimes gadījumiem darba devējam nekavējoties jāpaziņo Darba inspekcijai, kas izmeklē nelaimes gadījumu.

Darba inspekcija atgādina, ka sociālās garantijas cietušais darba ņēmējs saņem tikai tad, ja par nelaimes gadījumu informēta Darba inspekcija un ir reģistrēts nelaimes gadījuma akts. Nereti darba devēji lūdz darba vietā cietušos darbiniekus informēt medicīnas personālu, ka traumas gūtas sadzīves ceļā.

Darba inspekcija atgādina, ka par nelaimes gadījumu darba vietā slēpšanu, ja nodarbinātais guvis smagus veselības traucējumus vai iestājusies viņa nāve, darba devējam var tikt piemērots administratīvais sods - fiziskajai personai vai amatpersonai no 350 līdz 500 latiem, bet juridiskajai personai no 1500 līdz 3000 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!