Foto: ČetrasSezonas.lv
Šī ir viena no Ziemassvētku kūkām, kuru var pagatavot jau laicīgi – pat divus mēnešus pirms Ziemassvētkiem – un katru nedēļu aplaistīt ar 2 ēdamkarotēm sava izvēlētā alkohola. Tādējādi kūka būs gan aromātiska, gan īpaši sulīga, gan sātīga, tieši tāda, lai Ziemassvētku laikā ar to pacienātu katru, kurš atnāks pie tevis ciemos.

Sastāvdaļas:

  • 300 g aprikožu, dabīgi žāvētās, tumšās, sagrieztas 6 daļās
  • 700 g rozīņu, mazās
  • 250 g plūmju, īpaši sulīgas, sagrieztas 4 vai 6 daļās
  • 250 g vīģu, īpaši sulīgas, sagrieztas 4 vai 6 daļās
  • 75 g mandeļu skaidiņu
  • 100 g mandeļu miltu
  • 160 ml laba brendija vai konjaka
  • 100 g rīsu miltu**
  • 100 g kukurūzas miltu**
  • 4 olas, vidējas
  • 215 g sviesta*
  • 1 apelsīna miziņa, norīvēta
  • 1 citrona miziņa, norīvēta
  • 1 apelsīna sula
  • 90 g baltā cukura
  • 160 g tumšā cukura, Muskavado
  • 1 tējk. kanēlis, malts
  • ½ tējk. ingvers, malts
  • ¼ tējk. krustnaglinas, maltas
  • šķipsniņa koriandrs
  • ½ tējk. kardamons, maltsSigne

Pagatavošana:

  1. Lielā bļodā liec visus žāvētos augļus. Pielej alkoholu un uzliec bļodai vai nu vāku, vai pārtikas plēvi un noliec uz diennakti, lai augļi ievelkas ar alkoholu. Kad atceries, apgriez bļodu otrādi, lai viss samaisās.
  2. Sagatavo apaļu kūkas pannu 23 cm diametrā, ieklāj tajā gan apakšā, gan virspusē 3 kārtas cepamā papīra. Sakarsē krāsni 150 grādus karstu. Traukā sajauc miltus, mandeles un mandeļu miltus ar garšvielām.
  3. Ar mikseri saputo sviestu un cukuru apmēram 2 minūtes. Tad pievieno olas un turpini kult kādas 2 minūtes. Pievieno miltus, citrona un apelsīna miziņas. Samaisi. Tad pieliec žāvētos augļus un atkal samaisi. Masu liec sagatavotajā pannā, nolīdzini virsmu un liec cepties.
  4. Cep krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā 3-3,5 h, līdz kūka ir skaisti brūngana un gatava. Ja liekas, ka kūka brūnē pārāk ātri, uzklāj virsū vienu kārtu cepamā papīra un turpini cept.
  5. Atdzesē pannā, līdz tā pilnīgi atdzisusi, istabas temperatūrā. Tad ietin ar alkoholu samitrinātā kokvilnas drāniņā, to visu ietin folijā un liec skārda kārbā. Līdz ēšanas brīdim katru nedēļu aplaisti vienu reizi ar konjaku vai brendiju, katrā reizē 1-2 ēdamkarotes. Kūku uzglabā vēsā temperatūrā (pagrabs, pieliekamais utt)

Papildinājumi:
* Vari aizstāt arī ar bioloģisko margarīnu, kas derīgs cilvēkiem ar piena alerģijām, un vegāniem.
** Šos miltus vari aizstāt ar parastajiem augstākā labuma kviešu miltiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!